INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Az amerikaiak harmada megbukna az állampolgársági vizsgán

Infostart / InfoRádió
Az amerikaiak harmada megbukna az állampolgári vizsgán. A nehézséget az alkotmányra, a jogi és politikai struktúrára vonatkozó kérdések okozzák - derül ki egy friss kutatás eredményéből.

A 2012-ben esedékes elnökválasztás okán a választásra jogosult amerikai állampolgárok alkotmányos jogaik gyakorlására készülnek, ám egy vizsgálat eredménye szerint sokak jogosultságát megkérdőjelezhetné az alapvető állampolgári ismeretek hiánya. A Center for the Study of the American Dream által készített felmérésből kiderült, hogy az állampolgárságért folyamadók számára összeállított vizsgakérdések megválaszolása számos amerikainak nehézséget okozna: konkrétan a válaszadók 35 százaléka megbukna a vizsgán.

A Time magazin beszámolója szerint a kutatók tíz véletlenszerűen kiválasztott vizsgakérdést tettek fel ezer, 18 évesnél idősebb válaszadónak. 65 százalékuk válaszolt helyesen, míg a bevándorlók ugyanezen kérdésekre 95 százalékos arányban adnak helyes választ a vizsgáikon.

A felmérés eredménye szerint a bennszülött amerikaiak egyfelől jól boldogulnak, azaz több mint 90 százalékos arányban tudnak helyesen válaszolni az olyan történelmi, földrajzi kérdésekre, például, hogy miért van a nemzeti zászlóban 50 csillag, ki volt az ország első elnöke vagy melyik óceán határolja az ország nyugati partját.

Ezzel szemben viszont az alkotmányos, politikai ismeretek terén súlyos hiányosságokat mutatnak. A megkérdezetteknek csak a kilenc százaléka tudta helyesen, mikor íródott az alkotmány, 16 százalék, hogy hány tagja van a képviselőháznak, és csak 18 százalék tudott megnevezni két, a Függetlenségi Nyilatkozatban lefektetett jogot.

Az aktuális jogi, politikai kérdések tekintetében szintén jelentős ismerethiányt tárt fel a vizsgálat. A megkérdezettek 26 százaléka tudja, ki az ország legfelsőbb bíróságának elnöke, 29 százaléka tudta megmondani, hány évre választják a szenátorokat, és 38 százalék tudta megnevezni állama kormányzóját - számol be az ELTE TÁTK hírlevele.

A kutatás adatainak értelmezéséhez érdekes adalékot jelent, hogy a Center for the Study of the American Dream egy korábbi felmérése szerint az amerikaiak 60 százaléka úgy véli, az érettségi megszerzésének feltétele kellene, legyen, hogy a diákok képesek legyenek sikeresen teljesíteni az állampolgársági vizsgát.

A címlapról ajánljuk