INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Így védi meg a filmsztár a legveszélyeztetettebb indián törzset - videó

InfoRádió / MTI
Colin Firth Oscar-díjas brit színész kampányt indított a Survival International elnevezésű civil szervezet segítségével a világ legveszélyeztetettebb indián törzsének, az Amazonas vidékén élő awáknak a megmentéséért.

A Survival International világ törzsi közösségeinek patrónusa. A szervezet szakemberei elmondták, hogy az awák ősi területét megszállták az illegális fakitermelők, állattenyésztők és más telepesek, ezzel egyfajta "népirtás" és vele a kihalás veszélye fenyegeti az őslakosokat.

A színésszel közös kampány célja, hogy felszólítsák a brazil igazságügyi minisztert, José Eduardo Cardozót: küldjön a területre rendőröket, akik határozottan fellépnek az illegális betelepülőkkel szemben. A projekt videospotjában Colin Firth szerepel, aki felolvassa a Cardozónak szóló petíciót.


"Az awák erdejét illegálisan kivágják. A favágók meggyilkolják a törzs tagjait, akik hátrányban vannak, mivel íjaik és nyilaik nem vehetik fel a harcot a lőfegyverekkel. Más történelmi időkben ezzel a folyamat le is zárult volna: az egyik embercsoport örökre lesöpri a másikat a föld színéről. De mi ma bizonyosságot akarunk arról, a világ nem engedi ezt megtörténni" - mondja Firth a filmben, amelyben feltűnnek az awák mindennapjai, látható, mennyire szeretik háziállataikat, a rituális holdfénytánc, amelynek során őseik szellemével kerülnek kapcsolatba, és látható az a hatalmas pusztítás is, amelyet a fakitermelés okozott a területen.

"Ha Brazíliában és az egész világon elég ember mutatja ki, hogy törődik az awákkal, akkor a gyermekek háborítatlanul nőhetnek fel őseik földjén. Ez már számtalanszor bebizonyosodott" - magyarázta Stephen Corry, a Survival International igazgatója.

A szervezet szerint jelenleg 360 awa nemzetiségű személyről tud, mindannyian szörnyű vérfürdők túlélői. A feltételezések szerint további száz ember rejtőzik az erdőben.

A Brazil Nemzeti Indián Alapítvány úgy becsüli, hogy nagyjából 70 törzs élhet Amazóniában, amelyek közül azonban csak
A törzsi népek mindössze egy százalékát alkotják a 191 milliós lakosságú Brazíliának, az ország alapterületéből 12 százalékot foglalnak el főképpen az Amazonas vidékén.

A címlapról ajánljuk