INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Megfordult a migráció iránya

InfoRádió / MTI
Négy évtizedes trendet megszakítva az utóbbi pár évben több mexikói tért haza az Egyesült Államokból, mint ahány bevándorolt oda - derült ki egy minap megjelent elemzésből.

A washingtoni székhelyű Pew Hispanic Center független kutatóintézet által közzétett tanulmányból kiderül, hogy az utóbbi öt évben lassul a mexikói migráció üteme, sőt, 2010-re megfordult az iránya, és többségbe kerültek az Egyesült Államokból kivándorló mexikóiak. Az elemzés készítői szerint a kisebb népvándorlási kedv hátterében a gazdasági tényezőkön kívül a túl szigorú határellenőrzés és az alacsonyabb mexikói születési ráta állhat - adta hírül honlapján a BBC brit közszolgálati televízió.

1970 óta már több mint 12 millió mexikói állampolgár lépte át az amerikai határt, többségük illegálisan érkezett az Egyesült Államokba. "Visszatekintve az amerikai történelemre, egyik államból sem vándoroltak be annyian az országba, mint Mexikóból az elmúlt négy évtizedben" - jegyezték meg a jelentés készítői.

Míg 1995 és 2000 között 2,9 millió mexikói érkezett az Egyesült Államokba, és mintegy 700 ezer távozott onnan - ez nettó 2,2 milliós bevándorlást jelent -, addig 2005 és 2010 között jóval kevesebben, 1,37 millióan lépték át az amerikai határt, miközben ennél többen, 1,39 millióan tértek vissza Mexikóba. Ezzel a tendenciával párhuzamosan érthető módon csökkent az Egyesült Államokban engedély nélkül tartózkodók száma is: az amerikai népszámlálási adatok szerint 2007-ben még 7,1 millió illegális mexikói bevándorlót regisztráltak, 2011-ben pedig már csak 6,1 milliót.

A Pew Hispanic Center jelentése ismerteti továbbá, hogy a Mexikóba visszatérők 5-35 százaléka nem önszántából hagyta el az országot, hanem kitoloncolták onnan.

A bevándorlás kérdése az Egyesült Államokban érzékeny téma, különösen az elnökválasztás évében. Míg Mitt Romney, a legesélyesebb republikánus elnökjelölt a közvélemény-kutatások szerint nem sok spanyolajkú migráns szavazatára számíthat, addig Barack Obama meglehetősen népszerű a körükben. Az amerikai elnök épp a múlt héten indította el a latin-amerikai közösségeket megszólító kampányát.

A 2010-es cenzus adatai szerint az Egyesült Államokban 50,5 millió latin-amerikai él, akik így a lakosság 16,3 százalékát teszik ki, míg 10 évvel korábban számuk még csak 35,3 millió volt.

A címlapról ajánljuk