eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Így főzzünk rovarokból

Rovarokkal fűszerezett ételeket felvonultató különleges szakácskönyvet dobtak piacra Hollandiában: a szerzők szerint a bogaras fogások rendkívül gazdag fehérjeforrást kínálnak.

A The Insect Cookbook (A rovarszakácsköny) című receptgyűjtemény segítségével bárki fehérjedúsabbá teheti kedvenc csokis muffinját vagy gombás rizottóját. "Ez a szakácskönyv egy lépéssel közelebb visz minket ahhoz, hogy idővel a holland éttermek menüjében is megjelenjenek az ízeltlábúak - mondta Marcel Dicke, az élelmiszertudományokra specializálódott Wageningeni Egyetem professzora. - Reményeim szerint az emberek megveszik a könyvet, és elkezdik rovarokkal kiegészíteni otthoni fogásokat."

Az egyetem szakembereinek kutatása szerint a rovarok jelenthetik a legjobb fehérjeforrást a világ egyre növekvő népességének. Jelenleg a mezőgazdasági területek mintegy hetven százalékát használják az állatállományok tenyésztésére. "A Föld lakossága várhatóan 2050-re eléri a kilencmilliárd főt, vagyis meglehetősen problémás lesz az emberiség húsellátásnak biztosítása, mivel nem lesz elég terület az állatok tenyésztésére" - mutatott rá Dicke.

A rovarok tápanyagértéke nagyjából megegyezik a húséval, és a tenyésztésük során felszabaduló üvegházhatású gázok mennyisége elenyészik - alig egyszázad része - például a sertéstenyésztéskor kibocsátott káros anyagoknak. A szakember szerint leginkább azok az országok ódzkodnak a bogaras fogásoktól, amelyek hagyományosan nagy mennyiségű húst fogyasztanak.

Azok, akik nem szeretnének bajlódni a rovarok beszerzésével és elkészítésével, megkóstolhatják őket néhány holland étteremben. Az Amszterdamtól nyugatra fekvő Haarlemben működő Specktakel nevű étterem például ötfogásos bogármenüt kínált múlt hónapban a vendégeinek, míg e havi kínálata a mogyoróval, magokkal és kukacokkal fűszerezett húsos pite.

Az étterem séfje, Mark Van Kimmenaede ugyanakkor nem fűz nagy reményeket a fogásokhoz, mégpedig a bogarak sajátos íze miatt. "Nem illik például a halételekhez, de persze ettől még lehet egy-két rovarral megspékelt fogás a menüben, de ennyi elég is belőlük" - mondta.

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×