eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Mikor érdemes kicseréltetni az amalgámtöméseket?

Egyre többen cseréltetik ki régi amalgámtöméseiket, pedig nem készült még egy ilyen anyag, amely ilyen hosszú távon jelent megoldást a lyukas fogak kezelésére. A tényekről és tévhitekről beszél a szakértő.

A fogászati amalgám összetétele a Fogorvos Világszövetség leírása szerint a következő: 50 százalék folyékony higany és 50 százalék fémpor, mely legalább 65 százalék ezüstöt, legfeljebb 29 százalék ónt, legfeljebb hat százalék rezet, legfeljebb két százalék cinket és legfeljebb három százalék higanyt tartalmaz.

A félelmeket és vitákat természetesen a higany alkalmazása váltotta és váltja ki a mai napig - magyarázza Strémen Zsófia, az Oxygen Medical fogszakorvosa, esztétikai fogászati specialista.

Sokan úgy vélik, hogy a higany folyamatosan oldódik a tömésekből, ezért a higanymérgezés tünetei akár évekkel később is jelentkezhetnek. Más szakemberek azt hangsúlyozzák, hogy a higany csupán a tömés készítését követő percekben oldódik, az amalgám megszilárdulását követően semmilyen problémát nem okoz.

Ez utóbbit látszik megerősíteni a Fogorvosok Világszövetsége és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1997-ben kiadott állásfoglalása, amely szerint egyetlen vizsgálat sem bizonyította egyértelműen az amalgám káros voltát, eltekintve a ritka esetektől és a helyi allergiás reakcióktól.

Az allergiás reakció tünetei

A vezető allergológusok szerint valóban higany-felszabadulással jár egy-egy amalgám tömés beillesztése, de ez csak a közvetlenül a tömést követő időszakban és cserekor fordul elő. Ugyanakkor egyetlen fogtömés nem tartalmaz olyan mennyiségű higanyt, amely mérgezést okozhatna, viszont allergizálhat.

Ennek jellegzetes tünete a fehér színű nyálkahártya elváltozás a szájüregben - az úgynevezett lichenoid reakció -, amely közvetlenül a tömés közelében fejlődik ki, és annak eltávolítása után megszűnik.

A csere természetesen abban az esetben lehet indokolt, ha panaszokat észlelünk, ha a szájüregben más allergiás tünetek jelentkeznek: égő érzés vagy fekélyek a szájban, fémes íz érzés, gyulladás vagy fogínyvérzés. Ritkábban, de előfordulhat, hogy az arcon, fejen lévő bőrkiütések hátterében is allergia állhat.

Fontos, hogy a felsorolt panaszok kezelésében az első lépés mindig az amalgám és/vagy higany allergia kimutatása kell, hogy legyen. Ugyanis az allergiát nem csak a higany okozhatja, de fogászati tömések esetén gyakori a nikkelszulfát, a kobalt vegyületek, a króm, és a vas okozta túlérzékenységi reakció. Vagyis a kellemetlen szájüregi tünetek okozója nem csak az amalgám lehet.

Ugyanakkor a legmodernebb eszközök, a fogászatban használt anyagok és implantátumok jóval kisebb arányban okozhatnak allergiás reakciót, ám ha mégis ilyet tapasztalunk, a legfontosabb minden esetben a kiváltó okok tisztázása, majd ezután kezdhetjük meg azok kezelését - hangsúlyozza a szakértő.

Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az oroszok Harkivban támadnak, Ukrajna lőszerhiánnyal küzd - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban támadnak, Ukrajna lőszerhiánnyal küzd - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban nyomulnak előre, szombaton egy falu elfoglalását jelentette be az orosz védelmi minisztérium. Közben Ukrajna lőszerhiánnyal küzd, és a harkivi frontról több ezer civilt evakuáltak. Tegnap életbe lépett az új törvény, amely átalakítja a hadsereg mozgósításának módját. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította Emmanuel Macron francia elnök javaslatát az Oroszország és Ukrajna közötti ideiglenes tűzszünetre a párizsi olimpia alatt. Szombaton ebben a cikkünkben számolunk be a háború legfontosabb eseményeiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×