INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Hatékony fájdalomcsillapítás - célzottan

Infostart / InfoRádió
Aki érzett már zsibbadást, fájdalmat, esetleg érzéskiesést testének bármely pontján, pontosan tudja, mennyire megkeserítheti ez az érzés a mindennapokat. Egy speciális orvosi technika azonban hatékonyan és gyorsan eredményezhet gyógyulást ilyen problémák esetén.

Alagút szindrómának nevezzük azokat a test különböző pontjain megjelenő kínzó fájdalmakat, zsibbadásokat és izomgyengeségeket, amelyekért az adott területet beidegző idegnyomódások tehetők felelőssé.

Azért használható itt az alagút kifejezés, mert egy szűkebb anatómiai résről van szó, amelyben idegek és erek futnak az ínak között. Ha ebben az alagútban valamilyen duzzanat, gyulladás, vizenyő keletkezik, ez a szűk csatorna még inkább összenyomódik, és elkezdi nyomni az idegeket és az ereket.

Ennek lesz a következménye az összes tünet, a kezdeti zsibbadástól a később jelentkező érzéskiesésig és fájdalomig. Legvégül, legsúlyosabb következményként előfordulhat az izomgyengeség és az izomsorvadás is az ideg által ellátott területen - magyarázza Pál Mónika, az Oxygen Medical reumatológusa.

Alagutak - vagyis anatómiai csatornák - több testtájon vannak, de problémák jellemzően a könyökben, a csuklóban és a kézben lévő kisízületeknél jelentkeznek, jellemző tünete a kar fájdalma és/vagy a kéz az ujjak zsibbadása. Szakmailag éppen az jelenti a legnagyobb kihívást, hogy a reumatológus meghatározza a tünet okát, hiszen a probléma lehet a csuklóban, a könyökben és a nyakban - éppen ezért nehéz a diagnosztizálás.

Az okot kell megszüntetni

Ha az érintett területre injekciót adunk gyulladáscsökkentő anyaggal, akkor a szúrás után 1-3 napon belül nagyon jelentős javulás következik be, ugyanis így az a probléma szüntethető meg, amely az összenyomatódást okozza. Ehhez a speciális technikához pontosan ismerni kell az alagút anatómiai elhelyezkedését - ismerteti a szakorvos.

Sokszor már az első injekció is megszünteti a fájdalmat, de az is elképzelhető, hogy a teljes javuláshoz ismétlésre van szükség. Ugyanazon területre legfeljebb három injekció adható, megfelelő időközönként, néhány napos különbségekkel. Mivel jórészt szteroidot használunk gyulladáscsökkentőként, nagyon fontos, hogy pontosan meghatározzuk, hogy rövid, közepes, vagy hosszú hatású válfaját használjuk.

Mindazoknak, akik nem szeretnék a gyulladáscsökkentőként jól ismert szteroidokat alkalmazni, jó alternatívát jelenthetnek a homeopátiás szerek, amelyeket szintén injekciós technikával lehet az érintett területhez juttatni. Pál Mónika szerint ez a megoldás - hasonlóan a szteroidos eljáráshoz - gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatással bír, és mindazok számára kockázatmentesen alkalmazható, akik szeretnék ötvözni a hagyományos és a természetesebb módszereket.

A legfontosabb azonban, hogy ne hagyjuk, hogy a fájdalom befolyásolja az életünket, és mielőbb forduljunk szakorvoshoz.

A címlapról ajánljuk