INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Francia szakértőknek is ízlik a kínai bor

InfoRádió / MTI
A kínai borok győztek egy pekingi borversenyen, amelyen francia és kínai szakértők vakon kóstoltak a két országból származó borokat.

A degusztáción ötféle bordeaux-i bor került terítékre, és ugyanennyi borfélesége Kína legígéretesebb bortermő vidékéről, Ninghsziából.

Az első négy helyen ninghsziai borok végeztek, és csak ötödik helyen futott be egy francia márka, a Lafite Saga 2009 (médoc). A zsűrinek legjobban a kínai Grace Vineyard Chairman's Reserve tetszett, azt az ugyancsak ninghsziai Silver Heights The Summit 2009 követte, harmadik helyen a JiaBeiLan 2009 végzett, míg a negyedik legjobbnak a Deep Blue Grace Vineyard 2009 találtatott.

Az eredmény arról tanúskodik, hogy az utóbbi időben javult a kínai borok minősége - vonták le a következtetést a zsűri tagjai, köztük Jim Boyce, a Grapewallofchine.com internetes portál alapítója.

Az egyik bordeaux-i borász szép jövőt jósolt a ninghsziai borvidéknek. "Az embereknek meg kell változtatniuk véleményüket a kínai borokról" - vélekedett a Revue du vin de France francia borászati folyóirat szakírója, egyben a zsűri tagja.

A címlapról ajánljuk