INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Elárverezik Hitler tollkészletét

InfoRádió / MTI
Elárverezik decemberben az Egyesült Államokban Adolf Hitler egyik tollkészletét, amelyet a náci diktátor vélhetően a müncheni egyezmény aláírásához használt 1938-ban.

A rézből készült készlet magán viseli a birodalmi sas képét, a horogkeresztet, és Hitler monogramját is belevésték. A szettért 500-600 ezer dollár közötti árat remél az Alexander Autographs nevű aukciós ház.

A tollkészlet több mint 1100 további történelmi emléktárggyal együtt kerül kalapács alá december 8-án és 9-én a connecticuti Stamfordban.

Az íróeszközök eredetiségével kapcsolatban nem merült fel kétség az aukciósház szerint, a szettre egy amerikai hadnagy talált rá Münchenben 1945 év elején. Drágakövekkel kirakott pisztolyokkal, egy arany és rubin gyűrűvel, valamint lopott műalkotásokkal együtt őrizték Hitler magánirodájának pincéjében.

Hogy a "háborús szuvenírt" magáénak tudhassa, a katona Texasban élő apjához küldte a készletet.

Az 1938. szeptember 29-én kelt müncheni egyezmény többoldalú nemzetközi megállapodás volt Németország, Nagy-Britannia, Franciaország és Olaszország között, és Csehszlovákia felosztásához vezetett.

A címlapról ajánljuk