eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Hogyan hat a vemhesség a delfinre?

Még a delfinek is megsínylik a terhesség kései szakaszát. Habár úgy tűnhet, hogy az áramvonalas emlősök vízben siklását nem nehezíti meg a csekély plusz teher, egy amerikai kutatás most kimutatta, hogy közvetlenül a szülés előtt csaknem felére csökken az állatok maximális sebessége.

Shawn Noren, a Kaliforniai Egyetem Tengertudományi Központjának kutatója eredetileg azt szerette volna tanulmányozni, hogyan tanulnak meg úszni az újszülött delfinek. Amikor azonban elkezdte filmre venni e kecses tengeri emlősök viselkedését Hawaii környékén, megbabonázták a vemhes állatok erőfeszítései.

Noren több mint 30 órányi felvételt készített két nőstényről úszás közben. A megfigyelést tíz nappal ellésük előtt kezdte, és kicsinyeik két éves koráig folytatta. A felvételek segítségével pontosan meg tudta állapítani, milyen hatással van a vemhesség az állatok mozgására. Eredményeit a Journal of Experimental Biology című szaklapban tette közzé.

Amikor a vemhes állat 1,7 méter per másodperc sebességgel úszik, ugyanakkora ellenállást kell leküzdenie, mint egy nem vemhes fajtársának, amelyik 3,4 méter per másodperccel mozog - fejtette ki Noren a BBC hírportálja szerint. A közegellenállás ily mértékű növekedése azt jelenti, hogy kétszer akkora energiába kerül a vemhes egyedeknek a mozgás.

A kutató azt is kiderítette, hogy a vemhes nőstények laposabb ívet írtak le farokúszóikkal. Ez valószínűleg annak tulajdonítható, hogy a magzat eléggé hátul helyezkedik el testükben, így a tomporuk túl feszessé válik, és hátsó felük mozgástere beszűkül.

Ez igencsak lelassította az állatokat. Legnagyobb sebességük mintegy 13 kilométer per óra volt, míg nem vemhes fajtársaiké meghaladja a 22 kilométert. Ez akkor nyer bővebb jelentést, ha tudjuk, hogy a rájuk veszélyes kardszárnyú delfin maximális sebességét 14-30 kilométerre becsülik. A vemhes egyedek tehát jóval nagyobb eséllyel esnek a ragadozó áldozatául.

Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×