eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Hol bujkálnak a rendőrjárőrök?

A brit belügyminisztérium kutatása szerint a britek egynegyede sosem lát gyalogos rendőrjárőrt, azonban már ez az eredmény is pozitív elmozdulás az elmúlt évekhez képest.

Angliában és Walesben összesen 46 ezer ember megkérdezésével végeztek átfogó kutatást a rendőrségi munka megítéléséről. A válaszadók több mint fele, 55 százaléka látott rendőrjárőrt vagy polgárőrt a lakóhelye közelében legalább havonta egyszer. A megkérdezettek kétötöde pedig rendszerességgel észleli a bűnüldöző szervek embereit. A válaszadók negyede azonban arról számolt be, hogy sosem látott portyázó rendőrjárőrt a környékén.

Ez az utóbbi adat jelentős pozitív változást tükröz, ugyanis egy négy éve készült hasonló kutatásban, amikor először vizsgálták a kérdést, e csoport aránya még 40 százalék volt. A lakosság gyakrabban találkozik a rendőrség munkájával: már a népesség 44 százaléka tud a közelében működő rendőrőrs vagy kapitányság munkájáról, míg egy évvel ezelőtt ez az arány még csupán 39 százalék volt - számol be az ELTE TÁTK hírlevele.

A kutatási jelentésből az is kiderült, hogy a válaszadók 23 százaléka személyes kapcsolatba is került a rendőrséggel. A legtöbbször személyes sérelmeket vagy a háztartást érintő bűncselekményeket jelentettek be. 1993-ban ugyanakkor még a lakosság 43 százaléka számolt be személyes kontaktusról a rendőrség embereivel.

A két évtizedes távlatban látványos visszaesés okairól a tanulmány óvatosan fogalmaz: "valószínűleg a kivezényelt rendőrségi állomány nagysága, a rendészeti módszerek változása és a bűnözés szintjének általános visszaesése is szerepet játszik benne".

Címlapról ajánljuk
Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Egy frissen végzett kutatás szerint a válaszadók 37 százaléka a csatornázás segítségével egyszerűen megszabadulna az értékes esővíztől. Minden második városlakó pedig a betonfelületek csökkentését, illetve a víz tárolását, szikkasztását és hasznosítását tartja jó megoldásnak – mondta az InfoRádióban Feitel Balazs, az Ipsos Zrt. ügyvezető igazgatója.

Moszkva: a Steadfast Defender a hidegháborús gondolkodásmódhoz való végleges visszatérés

Moszkva szerint a hadgyakorlat annak bizonyítéka, hogy a NATO egy Oroszországgal szembeni esetleges fegyveres konfliktusra készül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×