eur:
388.38
usd:
362.02
bux:
69145.47
2024. május 9. csütörtök Gergely

Kiderült, mi okozza a denevérek pusztulását

Az észak-amerikai denevéreket tizedelő fehérorr-szindrómát valóban egy gomba fertőzése okozza - állapították meg amerikai kutatók.

A kutatók a Geomyces destructans elnevezésű gombával fertőztek meg egészséges denevéreket, amelyeknél ezt követően kifejlődött a betegség, sőt azt is sikerült igazolni, hogy a fertőzés átterjedhet egyik állatról a másikra. Eredményeiket a Nature tudományos magazin legfrissebb számában ismertették részletesen a szakemberek; ezt a BBC hírportálja idézte.

A fehérorr-szindrómától szenvedő denevérek arcán és szárnyain fehér gombatelep alakul ki. A fertőzés felégeti az állatok zsírtartalékaikat, így a denevérek hamarabb felébrednek hibernált téli álmukból, és nem élik túl a felébredés utáni időszakot. A fertőzött példányok szokatlanul viselkednek. Gyakran napközben repülnek, és sokan közülük éheznek, vagy megfagynak.

A betegség több mint egymillió denevér pusztulását okozta eddig az Egyesült Államok keleti és déli területein, jelenleg pedig nyugat felé terjed tovább. Először 2006-ban New York államban azonosították a denevérekre nézve halálos kórt.

Korábban is feltételezték, hogy a fehérorr-szindróma hátterében gombafertőzés áll, azonban most először sikerült egyértelműen bizonyítani a G. destructans felelősségét. David Blehert kutatócsoportja azt is megállapította, hogy a fertőzött denevérekkel együtt élő egészséges állatok 90 százalékára három hónapon belül átkerült a gomba.

Címlapról ajánljuk

Budapesten tárgyal a kínai elnök

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×