eur:
387.82
usd:
359.94
bux:
69016.26
2024. május 9. csütörtök Gergely

Mennyire eredményes az iskolatej-program?

Csekély az Európai Unió iskolatej-programjának eredményessége és hatása az EU számvevőszékének friss jelentése szerint, az uniós szinten nemrégiben indult iskolagyümölcs-program viszont nagyobb eséllyel elérheti céljait.

A pénzügyi ellenőrök azt vizsgálták, hogy az uniós támogatás közvetlen eredményeként változtak-e a kedvezményezettek fogyasztási szokásai, illetve, hogy a programok milyen valószínűséggel érik el nevelési céljaikat és tudják befolyásolni a gyerekek kialakulóban lévő étkezési szokásait.

Az iskolatej- és iskolagyümölcs-program révén az EU ösztönözni akarja a gyermekeket, hogy tejtermékek, gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával tegyék egészségesebbé étkezésüket. A két program célja az is, hogy hozzájáruljon e termékek piacának javításához.

Az iskolatej-program 1977 óta nyújt támogatást az érdeklődő EU-tagállamoknak, hogy az iskolásokat kedvezményes árú tejtermékekkel lássák el, míg az iskolagyümölcs-program keretében a 2009/2010-es iskolaévtől kezdődően osztanak ingyenesen gyümölcsöt. Az unió éves szinten jelenleg 180 millió eurót irányoz elő e két program költségvetésére.

A számvevők szerint az iskolatej-programban támogatott termékek túlnyomórészt eleve szerepelnének az iskolai étkezdék étrendjén, illetve a kedvezményezettek támogatás hiányában is megvásárolnák őket. A program kialakítása és végrehajtása során nem vették kellőképpen figyelembe a kitűzött nevelési célokat sem - vélik az uniós revizorok. A programot ezért szerintük "csak úgy érdemes folytatni, ha feltárt hiányosságait átfogó reformokkal orvosolják".

Reformajánlásában a számvevőszék úgy vélte: meg kellene fontolni az iskolai étkezdéken kívüli, ingyenes tejosztás lehetőségét, ahol a célcsoportot a tényleges táplálkozási szükségletek alapján kellene meghatározni. Fel kell mérni emellett a kísérő nevelési intézkedések szerepét és jelentőségét.

Az iskolagyümölcs-programról a jelentés megjegyezte, hogy ennek eredményességéről még korai végérvényesen nyilatkozni. Úgy vélte ugyanakkor, hogy ez nagyobb eséllyel érheti el kitűzött céljait, mint az iskolatej-program.

Sőt az utóbbit "az iskolagyümölcs-program egyes megoldásainak átültetésével lehetne eredményesebbé tenni" a számvevők szerint.

A táplálkozás-egészségügyi megközelítés összehangolása, illetve az eredményes irányítás érdekében erősíteni kell a két program közötti koordinációt és együttműködést - olvasható a jelentésben.

Címlapról ajánljuk
Kész az új program, a merkeli örökséget hátrahagyva lépne kormányra a CDU

Kész az új program, a merkeli örökséget hátrahagyva lépne kormányra a CDU

A hatalom visszaszerzésére törekszik a német Kereszténydemokrata Unió (CDU). Németország legnagyobb konzervatív pártjának kongresszusa elfogadta az új programot: a hetvenoldalas dokumentum a korábbi, immár tizenhat éves programot váltja fel, amely felett eljárt az idő. A párt felett azonban aligha, a 2021-es választási kudarc után mára ismét Németország legerősebb pártjává vált.

Hszi Csin-ping: sok sikert kívánok Magyarország soros EU-elnökségéhez

A Budai Vár Oroszlános udvarában ünnepélyes katonai ceremónia keretében Sulyok Tamás köztársasági elnök fogadta Hszi Csin-ping kínai államfőt. Az eseményen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is. A Sulyok Tamás államfővel folytatott beszélgetésen a magyar köztársasági elnök elfogadta Peking meghívását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×