eur:
399.06
usd:
364.72
bux:
74011.67
2024. október 10. csütörtök Gedeon

Washington birtokára költözik az elnöki kegyelemben részesítendő pulyka

Az eddigi gyakorlattal ellentétben nem Disneylandbe, hanem az Egyesült Államok első elnökének, George Washingtonnak az észak-virginiai Mount Vernon uradalmába költöztetik azt a hálaadásnapi pulykát, amelynek a Fehér Ház jelenlegi lakója, Barack Obama a hagyományoknak megfelelően meg fog kegyelmezni - jelentette hétfőn a The USA Today.

Disneyland öt éven át vállalta, hogy az elnöki kegyelemben részesített pulykák menedéke lesz. A szórakoztató parknak mostanra a jelek szerint elege lett a feleslegessé vált szárnyasokból.

"Olyan új dolgokat fogunk csinálni, amelyekkel meglephetjük vendégeinket" - jelentette ki John McClintock, Disneyland szóvivője.

A Fehér Ház asztalára szánt idei "nemzeti pulyka" mostantól a volt Washington-birtokon élheti le életének hátralévő éveit. Emily Coleman Dibella, az uradalom szóvivője emlékeztetett rá, hogy Washington volt az első elnök, aki 1789-ben hálaadásnapi proklamációt bocsátott ki. Az amerikai főváros névadója maga is tenyésztett és fogyasztott pulykát. A birtokon ma is tartanak baromfit.

Az a 21 hetes szerencsés szárnyas, amelyet hozzáértő szemek csütörtökön válogattak ki a kés alá szánt jószágok közül, a Fehér Háztól mindössze egy sarokra lévő W Hotelban várja az elnöki kegyelmet. A Nicholas fajtájú pulyka a borászatáról is híres kaliforniai Sonoma-völgyből származik. Obama a tervek szerint szerdán fog megkegyelmezni a szárnyasnak, a hálaadás napját pedig csütörtökön tartják.

A hálaadás a legnagyobb családi ünnep Észak-Amerikában. Az Újvilágba négy évszázaddal ezelőtt érkezett, súlyos éhezéseket átélt első telepesekre emlékezve, az amerikaiak az őszi betakarítások után adnak hálát a termésért Istennek. Az Egyesült Államokban november negyedik csütörtökén, Kanadában pedig, ahol a korai tél miatt már korábban betakarítják a termést, október második hétfőjén ünneplik a hálaadást.

Az ünnep hagyományosan alkalmat ad jótékonykodásra is. Az állami, önkormányzati és emberbaráti szervezetek ilyenkor élelmiszer-adományokat szoktak szétosztani. A Főváros Körzetének Élelmiszerbankja - több mint 700 ügynökség és non-profit szervezet ellátója - idén 30 millió font (13 600 tonna) élelmet fog adományozni a rászorulóknak hálaadás és karácsony alkalmából - jelentette hétfőn a The Washington Post. Többet, mint a bank 30 éves fennállása alatt bármikor.

Gábor Zsazsa és férje idén is 300 pulykát ajánlott fel a hajléktalanok javára.

Címlapról ajánljuk
Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Az elmúlt 23 év második legnagyobb költségvetési többlete jött össze idén szeptemberben, a Pénzügyminisztérium előzetes gyorstájékoztatója szerint ugyanis több mint 234 milliárd forintos pluszt mutatott a kilencedik hónapban az államháztartás egyenlege. Az InfoRádó Csiki Gergelyt, a Portfolio elemzőjét kérdezte a számok hátteréről.

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk ma, a kínai piacon folytatódott a stimulus-rali utáni korrekció, míg mas ázsiai piacok emelkedtek. Ami az európai tőzsdéket illeti, itt szintén vegyes mozgások látszottak a nap első felében, majd délutánra elkezdett javulni a hangulat. Megérkezett ma a Fed jegyzőkönyve, amiből kiderült, hogy a szeptemberi 50 bázispontos kamatvágás során nem volt teljes az egyetértés a döntéshozók között azzal kapcsolatban, hogy mennyire legyen agresszív a csökkentés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×