eur:
389.63
usd:
361.9
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Megdőlt a sültkrumplikészítés világrekordja

Nyolcvanhárom órán át, csaknem szakadatlanul sütött krumplit egy belga sültkrumpli-árus. Ezzel tizenegy órát rávert az eddigi rekordra.

Az 53 éves Chris Verschueren óránként öt perc pihenőt vehetett igénybe, amivel nagyon okosan gazdálkodott. A péntek reggel kezdett tevékenységet húsz órán át megszakítás nélkül folytatta, majd 100 perc szünetet tartott, és azalatt alapos zuhanyt vett. A továbbiakban is 10-20 órás sütési szakaszok következtek, majd némi felfrissülés. Hétfő este dőlt ki végleg, másfél tonna sült krumpli elkészítésével a háta mögött, és számos égési sérüléssel az ujjain.

A végül is sikeres rekordkísérlet közben folyamatosan árusították az előállított terméket, csomagonként egy euróért. A bevétel egyik feléből Verschueren saját költségeit fedezte, a másikat a Leuveni Egyetem klinikájának adományozta.

A belgák legalább olyan büszkék a sült krumplijukra, mint sörükre vagy csokoládéjukra. Globális fő versenytársukat, az amerikaiakat mélységesen lenézik - részben amiatt, hogy a tengerentúliak nem a belgák által favorizált majonézzel, hanem ketchuppal eszik az általuk ráadásul French friesnak ("francia sült") nevezett terméket, részben pedig azért, mert az igazi belga sült krumpli nem agyonégetett "száraz kóró", hanem zamatos, ízletes, önmagában is élvezhető eledel.

A vakációs szezon végén sok belga meséli lelkesen: szép volt ugyan a nyár a napsütötte Dél-Európában, ám amint hazafelé jövet átgördültek a belga határon, azonnal megálltak egy krumplisütődénél, és örömmel adták át magukat az utánozhatatlan hazai ízeknek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×