eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Az álmatlanság megrövidíti a férfiak életét

Komolyan aggódhatnak azok a férfiak, akik krónikus inszomniában szenvednek, mert amerikai kutatók szerint az átlagnál nagyobb az esélyük arra, hogy korán meghalnak.

A pennsylvaniai Penn State College of Medicine and Hershey Medical Center kutatói 14 éven keresztül vizsgáltak 714 késő középkorukban lévő férfit, akik közül 4 százalék krónikus álmatlanságtól szenvedett.

A betegség azt jelenti, hogy nem tud az illető rendszeresen napi hat óránál többet aludni, legalább egy éven keresztül.  A kutatók azt találták, hogy a krónikus inszomniások esetében a korai halálozás esélye 4,3-szer nagyobb.

A vizsgálatból az is kiderült, hogy - nem meglepő módon - a magas vérnyomás és a 2-es típusú diabétesz is jelentősen növeli a korai halál kockázatát, de ez az első alkalom, hogy bebizonyosodott: az inszomnia is komoly kockázati tényező.

Az amerikai szakértők ezer nőt is megvizsgáltak, igaz csak 10 évig. Náluk azt találták, hogy a krónikus inszomniások körében nem nőtt a korai halálozás esélye.

Címlapról ajánljuk
Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×