eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Mit tegyen, hogy megelőzze az allergiát?

Az utóbbi évtizedekben ugrásszerűen megemelkedett az allergiások száma, a magyar lakosság harmada szenved valamilyen allergiás betegségben. A tünetek kialakulásában számos tényező játszik szerepet, ezért a megelőzésre már a várandósság időszakától kezdődően nagy figyelmet kell fordítani. Különösen igaz ez azokra a családokra, ahol már előfordult allergiás megbetegedés.

A családi előzmények mindenképpen növelik a betegség kialakulásának kockázatát. Amennyiben az egyik szülő allergiás, 30-35 százalék az esélye annak, hogy a gyermeknél is megjelennek a tünetek. Mindkét szülő esetében ez az érték jóval magasabb, az öröklődés esélye 80 százalék körüli. A gyermekvállalásra való felkészülés részeként szükséges átgondolni és kezelőorvossal egyeztetni az allergiás tünetek kezelési lehetőségeit a várandósság időszakában.

Az öröklött hajlam mellett a betegség kialakulásában döntő szerepet játszanak a környezeti tényezők. Az allergia megelőzése szempontjából is fontos, hogy a várandósság időszakában kerüljük a dohányzást!

Minél korábban éri a még fejletlen immunrendszerű babát az első allergén inger, annál nagyobb az esélye annak, hogy allergiás reakcióval válaszol. Akadtak próbálkozások, amelyek célja az volt, hogy a magas rizikójú babák ne a pollenszezon tetőzésének idején szülessenek, ez azonban egyrészt nem minden esetben kivitelezhető, másrészt nem garantálja az allergia megelőzését - mondta doktor Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont allergológus főorvosa.

A táplálkozásra is figyelni kell

Allergiás családi előzmények mellett különösen fontos, hogy a gyermek 6 hónapos koráig kizárólag anyatejet kapjon. Szoptatással ugyanis elősegíthető az egészséges bélflóra kiépülése, az immunrendszer megerősödése. Az elválasztás időszakában különösen figyelni kell arra, hogy a különféle ételeket a megfelelően vezessük be a kicsik étrendjébe. Mivel a csecsemők immunrendszere mellett a bélrendszere is éretlen, az erős allergén tulajdonsággal rendelkező táplálékok a felszívódás során nem veszítik el allergiát kiváltó tulajdonságaikat.

A legerősebb allergén a tehéntej-fehérje. Az álláspontok különböznek ugyan, de ajánlott, hogy a gyermek 6 hónapos kor alatt semmiképpen se kerüljön kapcsolatba ezzel, legfeljebb csak magasan hidrolizált formában (hypoallergén tápszer). Az allergiás hajlammal született, tehát magas rizikó csoportba tartozó babáknál még ezt az időpontot is ki kell tolni. Veszélyes táplálék még a tojás, földimogyoró, és a szója alapú tápszerek bevezetése következtében napjainkban nő a szójaallergiások száma is.

A túlzott tisztaság is ártalmas

Az immunrendszerről tudni kell, hogy két alapvető része vesz részt a kórokozók elleni védelemben, illetve az allergiás reakciók kialakításában. A két sejtcsoport balanszszerűen működik, tehát ahol az egyik a sok "feladat" következtében megerősödik, elnyomja a másikat. Emiatt, ha sok apró, úgynevezett mikrofertőzés éri a kisgyermeket, az immunrendszer fertőzések ellen védő része elnyomja az allergiát létrehozó részét.

Felmérések példaként hozzák azt, hogy az úgynevezett farmer életmódot folytató családban születettek között alacsonyabb számban alakul ki légúti allergia, vagy ahol kisgyermekkorban kutya élt egy lakásban a családdal, kevesebben lettek allergiások fiatal felnőtt korukra. Összefoglalva tehát a túlzott tisztaság nem feltétlenül segít az allergia elkerülésében.Tünetek

Csecsemőkorban az allergia a leggyakoribb esetekben bőrtünetek formájában jelentkezik. Az úgynevezett "allergiás menetelés" során, ami a különböző allergiás betegségek életkor szerinti kialakulásának sorrendjét jelenti, a csecsemő és a kisgyermekkorra jellemző az allergiás bőrgyulladás, amely elsősorban a popsin (pelenka dermatitisz) és az arcon, esetleg a hajlatokban jelenik meg. Gyakori még az élelmiszer allergia. Utóbbira is sokszor bőrtünetek hívják fel a figyelmet.

Gyakori légúti betegségek esetén is gondolnunk kell allergiára. Kisgyermekkorban, 3-4 éves gyermekeknél már a klasszikus légúti allergiás betegség tüneteit észlelhetjük (tüsszögés, orrfolyás, orrviszketés, köhögés). Ismétlődő szerózus (nem gennyes) középfülgyulladás tünete lehet tejallergiának.

Különösen akkor legyen gyanakvó a szülő, ha a családban gyakori az allergia. Az allergiavizsgálat történhet vérből, 3 éves kor körül már alkaros bőrteszttel, illetve élelmiszer allergia esetén terheléses vizsgálatokkal. Az úgynevezett tejterhelést gyakorlott szakember ambulánsan is elvégzi.

Kezelés

Élelmiszerallergia esetében az allergén élelmiszerek teljes elvonása három-négy év alatt teljes gyógyulást eredményezhet. Amennyiben a bőrtünetek oka ételallergia, a diéta erre is megoldást hoz. A kisgyermekkori asztmát az esetek egy részében kamaszkorra kinövi a gyermek. Légúti allergiák esetében tüneti kezelés alkalmazható.

Gyermekek esetében különösen ideális az immunterápia, amelynek lényege, hogy a beteg azt az anyagot kapja tisztított formában, fokozatosan növelve az adagot, amire érzékeny. A kezelés ideje alatt a szervezet hozzászokik a korábban tüneteket előidéző anyaghoz, és megtanulja ezt panaszok nélkül elviselni.

Az allergénspecifikus immunterápia ötéves kortól már adható, fájdalmatlan gyógymód, melynek hatására a tüneti kezelésre szolgáló gyógyszerek mennyisége is csökkenthető. A vizsgálatok azt igazolták, hogy ritkábban alakul ki asztma azoknál a légúti allergiás gyermekeknél, akik immunterápián estek át.

Az allergiás megbetegedések esetében is fontos, hogy a gyermekvállalás előtt álló szülő nőgyógyász és allergológus kezelőorvosával is konzultálva készüljön a terhességre. Érdemes kihasználni a várandósság időszakát, ne sajnáljuk az energiát utánanézni, olvasni, hogy mi ez a betegség. A sok értékes információ mellett azonban sok téveszme is kering az allergiáról, ezért mindig kérdezzen az orvosától.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×