eur:
400.65
usd:
362.5
bux:
73309.62
2024. október 2. szerda Petra

Van új a hab alatt? - Nagy sörteszt

A futball-világbajnokság idején látványosan több sör fogy, emiatt is gondolták úgy a Teszt plussz munkatársai, hogy a söröket tesztelik. Felmérték a nagyobb üzletláncok készletét és árait. Kiderült, hogy dobozos sörből − 70 forinttól egészen 400 forintig − több mint százféle található a polcokon. Míg a gyengén szereplő márkák között kevés volt a meglepetés, a többi kategóriában többször borult a papírforma.

A kínálatból 26 féle világos, láger típusú és legalább négy százalék alkoholtartalmú hazai és külföldi termékek, illetve a kereskedelmi hálózatok saját márkás, vagyis az egy-egy bolthálózatnak egyedileg gyártott, máshol nem árusított dobozos söre került be a tesztbe. Így abban nem vizsgáztatták a túl olcsón árusított, alacsony alkoholtartalmú söröket, és nem vették figyelembe az alkoholmentes italokat sem.

A tesztelés a régi magyar szabvány előírásainak megfelelő érzékszervi bírálatból, valamint laborvizsgálatokból állt. Négy profi sörbíráló és három amatőr sörissza alkotta zsűrit. A bírálók nem láthatták, milyen sört vizsgálnak éppen. A vakpróbánál egy deciliteres, szabványos sörkóstoló poharakat használtak.

A tesztben öt értékmérőt - illat, habtartósság, íz, recencia, keserűség - pontoztak 1 és 5 pont között, majd ezeket súlyozottan vették figyelembe. A laboratóriumban vizsgálták a feltüntetett alkoholtartalom/mért alkoholtartalom (V/V) arányát, a maradék szárazanyag-tartalmat és az energiatartalmat (KJ/100 ml). A végső pontértékek ezek alapján születtek.

A pontozás során a gyenge, a közepes, a jó, illetve a kiváló minősítésű kategóriákat alakították ki. A csillagokkal jelölt értékeléskor kiderült, hogy csak négy sör - a tesztelt sörök mintegy 15 százaléka − kapott gyenge minősítést, de az is igaz, hogy nem is volt meglepetés a termékek között.

A közepes minőségűre értékelt 11 sör között viszont igen! A három csillagos sörök a tesztelt minták több mint negyven százalékát adták. Remek hír azonban, hogy ugyanennyi termék lett jó és kiváló minősítésű, vagyis hét dobozos sör kapott négy, négy termék pedig öt csillagot. A laborvizsgálatok eredményei szerint valamennyi sör megfelelt az előírásoknak.

Nyugodtan vásárolhatunk tehát az üzletekben, csalódás vélhetően csak akkor érhet bennünket, ha a 100-110 forint alatti söröket választjuk és sokat várunk tőlük. Ezekről elmondható, hogy gyengébb minőségűek, igaz, az áruk sem eget verő. A jó és kiváló sörökért, a nagy élményért viszont legalább kétszer ennyit kell fizetni!

Címlapról ajánljuk

Kis-Benedek József: Irán maga lépett akcióba, és ez az eszkaláció irányába mutat

Izrael nem számított az iráni csapásra, Teherán viszont nem akart nagyobb támadást indítani – értékelte az újabb közel-keleti konfliktust Kis-Benedek József. A biztonságpolitikai szakértő beszélt arról is, hogy Irán a Nyugat által eddig nem ismert rakétákkal támadott, amelyek nagyon gyorsan elérték Izrael területét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
Itt a 400-as euró: másfél éves mélypontra ütötték a forintot

Itt a 400-as euró: másfél éves mélypontra ütötték a forintot

Jelentős romlás van a nemzetközi hangulatban, a Fed jelzései után a geopolitikai fejlemények is megmozgatták a devizapiacot. A rossz hangulatban a tőzsdék esnek, és a környezet most nem kedvez a forintnak sem. De ezen túlmenően egyedi magyar okok és több technikai tényező is hozzájárult ahhoz, hogy a forint euróval szembeni árfolyama ma másfél éves mélypontra esett, és átvitte a 400-as szintet. A forint árfolyamának alakulása fontos témája lesz a Portfolio makrogazdasági konferenciájának, amelyre itt tudsz jelentkezni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 2. 04:50
×
×
×
×