eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Együtt hatékonyabb a gyógyszerkombináció

A cukorbetegségben is szenvedő, magas vérnyomású betegek vérnyomásának normális értékre történő csökkentése különösen nehéz, néha hosszú ideig tartó gyógyszerbeállítást igényel: egy új, három gyógyszert tartalmazó kombináció hatékonyabbnak bizonyult, mint a készítmények külön-külön való alkalmazása.

Fél évszázada az orvosok egyetértettek abban, hogy a betegség kezelését először egyetlen gyógyszerrel kell megpróbálni, és ha nincs megfelelő hatás, az adagot emelni kell, ameddig csak lehet. A mind nagyobb gyógyszeradagoknak azonban előbb-utóbb mellékhatásaik jelentkeztek, ami a kezelés leállítását tette szükségessé.

Az utóbbi évtizedben mind több betegség gyógyításában bizonyossá vált, hogy több, különböző hatásmódú szer kis adagjának, egyidejű alkalmazása lényegesen eredményesebb, és közben a mellékhatások kockázata is jelentősen csökken. A tapasztalat növelte a gyógyszeres kezelés hatékonyságát.

A magas vérnyomás az egyik leggyakoribb, folyamatos kezelést igénylő népbetegség. A vérnyomás felnőttkorban minden harmadik-negyedik emberben kóros szintre emelkedik. Ez a szélütés legnagyobb kockázata, de a koszorúér-betegségnek is fontos rizikófaktora, ami hatványozottan igaz egy idejű cukorbetegség esetén. Ennek ellenére a betegeknek csak töredéke kap hatásos ellátást.

Az Amerikai Cukorbeteg Szövetség idei kongresszusán számoltak be a legújabb, háromféle vérnyomáscsökkentő egyetlen tabletta formájában történő szedésének első eredményeiről. A vizsgálatot stílusosan egy TRINITY elnevezésű tanulmány keretében végezték: a gondosan tervezett és ellenőrzött megfigyelés cukorbetegségben is szenvedő, magas vérnyomású betegeken történt.

A gyógyszertrió egyik tagja a vérnyomáscsökkentőként használt vizelethajtó kis adagja volt. A másik készítmény az amlodipin, amely a kalciumantagonista gyógyszercsoport sokat alkalmazott formája: ez úgy csökkenti a vérnyomást, hogy ellazítja az erek símaizomzatát. A harmadik összetevő az olmesartan, amely egészen más módon lazítja el az ereket, és viszi lejjebb az emelkedett vérnyomást.

A hármas kombinációt a párosan alkalmazott gyógyszerváltozatokhoz hasonlították, azonban a készítmény lényegesen több beteg vérnyomását csökkentette a kívánatos szintre, mint ha csak két alkotóelemet tartalmazó változatot szedtek volna.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×