eur:
399.32
usd:
360.52
bux:
73635.31
2024. október 2. szerda Petra

Környzeti katasztrófát okozhat az ész nélküli építkezés

Az épített környezet is hatással van a klímaváltozásra - mondta az InfoRádiónak a BME Urbanisztikai Tanszékének kutatója a Környezet és klímabiztonság című tanulmánykötet bemutatója után. Benkő Melinda arról is beszélt, hogyan szolgálhatja az urbanisztika a fenntarthatóságot.

Nagyon komoly klimatikus hatásai vannak a beépítési sűrűség növekedésének. Elég csak arra gondolnunk, hogy belvárosi környezetben mennyire más a hőérzetünk, mint mondjuk ha hegyek környékén szállunk ki ugyanabból a buszból - közölte a a BME Urbanisztikai Tanszékének kutatója.

Benkő Melinda szerint a másik ilyen gond a raktáráruházak elterjedése, Budapesten belül is. Ezek ugyanis természetes megvilágítás és szellőzés nélkül épülnek, ami fölösleges energiafelhasználással jár.

Magyarországon az is baj, hogy szinte minden település belterületbe vonta a mezőgazdasági részeket, majd ezeket felparcellázták és beépítették. Sőt, előfordul, hogy faluvégi házsorokat, nagyobb bevásárló létesítményeket ártérbe telepítenek - fűzte hozzá a szakember.

Miként elmondta: a fenntarthatóság egyik város léptékű feltétele az, hogy a már meglévő urbanizált tájakat hasznosítsák újra, és ne vonjanak be más földterületeket az építkezésekbe

Példaként a kutató a Balaton déli partját említette, ahol már nincs természetes táj. A hetvenes évek vége felé épített nyaralók nagy része pedig eladó, ennek ellenére azt látjuk, hogy új, rosszabbnál rosszabb kis üdülőházakat emelnek - tette hozzá.

Megoldás lehetne a kompakt város elve. Mint például Vácott, ahol megpróbálnak viszonylag egzakt határokon belül tartani a fejlesztést, és természeti elemekkel, új növényzónák létesítésével megakadályozzák a terjeszkedést.

Egy másik lényeges szempont a fenntartható közlekedésé. Ha a közösségi közlekedési eszközöket támogatják, és a nagy fejlesztéseket ezekre helyezik, akkor lényeges csökkenthetik az autóközlekedés szükségességét. Mindehhez azonban törvényi szabályozás kell, mert az építés- és közlekedésügy ehhez kötött - jegyezte meg a szakértő.

Benkő Melinda emlékeztetett: Nyugat-Európában fontos fenntarthatósági elv, hogy az új fejlesztéseknél városi népsűrűséget hozzanak létre, mert ezzel érhetik el, hogy megérje fejleszteni az infrastruktúrát. Így érik el, hogy új városközpont létesüljön, és ne szabadon álló házak tengerévé váljon a táj.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: Irán maga lépett akcióba, és ez az eszkaláció irányába mutat

Kis-Benedek József: Irán maga lépett akcióba, és ez az eszkaláció irányába mutat

Izrael nem számított az iráni csapásra, Teherán viszont nem akart nagyobb támadást indítani – értékelte az újabb közel-keleti konfliktust Kis-Benedek József. A biztonságpolitikai szakértő beszélt arról is, hogy Irán a Nyugat által eddig nem ismert rakétákkal támadott, amelyek nagyon gyorsan elérték Izrael területét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 2. 04:50
×
×
×
×