eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Veszélyes a kánikula: hőguta fenyegeti a háziállatokat

Hőgutát kaphatnak a háziállatok a nagy melegben, ha nem figyelünk oda rájuk - mondta az InfoRádiónak az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője. Seres Zoltán azt javasolta, a szokásosnál jóval több vizet adjunk a kutyáknak és macskáknak.

"Lehetőleg kora reggel és késő délután sétáltassák a kutyákat, naponta több alkalommal adjanak a háziállatoknak friss vizet, és persze ne hagyják őket a tűző napon" - ezt tanácsolja a gazdáknak az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője. Seres Zoltán az InfoRádiónak elmondta, a nagy hőség az állatokat is megviseli, rövid idő alatt hőgutát kaphatnak, ha az autóban vagy sötétítőfüggöny nélküli szobában hagyják őket, esetleg az udvar napfényes részén vannak kikötve.

"Ha azt látjuk, hogy az állat intenzíven liheg, a nyelve állandóan kilóg a szájából, színe pedig sötétebb a megszokottnál, hőgutára gyanakodhatunk. A gyors folyadékpótlás és az állatorvosi segélykérés  életmentő lehet" - magyarázta a szakember. Hozzátette, ilyenkor folyamatosan locsolgassuk vízzel a kutyák és macskák testét.

A nagyobb testű, sötét színű kutyák nehezebben viselik a nagy meleget, mint a kisebb testű, világos bundájú állatok. A kutyák ráadásul nem tudnak izzadni, ezért lihegéssel próbálják levezetni a hőt, ez azonban a kánikulában nem mindig elég - hívta fel a figyelmet az Orpheus Állatvédő Egyesület közleménye, amely arra is figyelmeztet, hogy azok a felelőtlen gazdák, akik a hatvan-hetven fokos autóban vagy más forró helyen hagyják kutyájukat, állatkínzást követnek el, amiért akár két évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetik őket.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×