eur:
396.85
usd:
355.57
bux:
74510.83
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos

Javíthatja a dolgozók teljesítményét a koffein

Segíthet javítani a teljesítményt és elkerülni a balesetekhez vezető szituációkat egy kávé munka közben. A kutatók szerint főleg azoknak tesz jót egy-egy koffeinlöket, akik nem kilenctől ötig, hanem más műszakokban dolgoznak.

Megzavarodhat azok belső órája, akik nem napközben, hanem késő estétől vagy kora hajnaltól dolgoznak, és előfordulhat, hogy az álmosság olyan pillanatban tör rájuk, amikor a leginkább ébernek kellene lenniük.

Ezzel kapcsolatban brit kutatók tizenhárom kísérlet során azt vizsgálták, hogyan hat a bóbiskolás határán lévő dolgozókra a koffein - kávé, tabletta vagy a hatóanyaggal dúsított étel formájában.

Néhány kísérlet során a résztvevőket arra kérték, hogy végezzenek különféle feladatokat, például vezessenek, míg mások agyi működését vizsgálták a koffein bevitele előtt és után.

Mint kiderült, miután a vegyület az önkéntesek szervezetébe jutott, javult a felfogó képességük, a memóriájuk, az érzékelésük és könnyebben tudtak érvelni, mint azok a kísérleti alanyok, akik szunyókáltak, ha elálmosodtak, vagy placebót vettek be valódi koffein helyett.

A kutatásban a húszas és harmincas éveikben járó önkéntesek vettek részt, ezért további kísérletekre van szükség annak megállapításához, hogy a koffein az idősebbek szervezetére is hasonló hatással van-e.

Címlapról ajánljuk
Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt

Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt

A hivatalos előrejelzések szerint történelmi győzelmet aratott a vasárnapi osztrák parlamenti választáson az illegális bevándorlás ellen harcot hirdető radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). Az eddig összeszámolt szavazatokon alapuló adatok szerint a Szabadságpárt korábban még nem szerepelt olyan jól, mint most.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×