eur:
396.78
usd:
355.53
bux:
74510.83
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos

Bontják az autópálya töltését az alvállalkozók

Bontják az épülő M43-as autópálya töltését a 10-es kilométerszelvénynél, Szeged határában a ki nem fizetett alvállalkozók. Az M43 autópálya beruházója, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) felbontja a második szakasz kivitelezőjével, a Tisza M-43 konzorciummal kötött szerződést - közölte Fazakas Orsolya, cég kommunikációs vezetője.

Az alvállalkozók tegnap 16 óráig vártak választ a kivitelezőtől. Temesvári Zoltán, az alvállalkozók jogi képviselője elmondta: mindaddig demonstrálnak, amíg a Sedesa, a konzorcium vezetője nem kínál megoldási javaslatot számukra.

Az M43 autópálya beruházója, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) felbontja a második szakasz kivitelezőjével, a Tisza M-43 konzorciummal kötött szerződést - közölte Fazakas Orsolya, cég kommunikációs vezetője.

A NIF Zrt. közleménye szerint azért döntöttek így, mert a konzorcium, illetve annak tagjai megsértették a hatályos szerződéses feltételek több pontját. A szerződött alvállalkozók a teljesítések egy részét további alvállalkozókra bízták. Így a konzorciummal nem közvetlenül szerződött cégek egy része a konzorciumi tag Szeviép Zrt. - és egyben a konzorciumvezető Sedesa S. A. alvállalkozója - csődje miatt nem jut hozzá az igazolt teljesítései ellenértékéhez.

A kár elhárítása érdekében a beruházó NIF Zrt. és a kivitelező egyeztetést tartott. Ezen a NIF Zrt. kifejtette, hogy a tiltott alvállalkozásba adás megszüntetésével, illetve a már elvégzett alvállalkozói teljesítések elismerésével, a konzorciumi egyetemleges felelősség deklarálásával és a fizetési szándék konzorcium általi megerősítésével elhárulhat a közvetlen kárveszély.

A beruházó értékelése szerint azonban a jelenlegi helyzet, az, hogy a ki nem fizetett alvállalkozók lezárták a munkaterülethez vezető utakat és a megépített létesítmények bontásába kezdtek veszélyezteti az M43-as autópálya építésének befejezését és későbbi üzemét.

A közlemény szerint így a NIF Zrt. kárenyhítési, kárelhárítási törekvései nem teljesülnek, ezért a cég a szerződés megszegése miatt megkezdte a szerződéstől való elállás előkészítését.

Reményik Kálmán, a NIF Zrt. elnök-vezérigazgatója a konzorciumhoz címzett levelében - melyet a cég honlapján nyilvánosságra hozott - kitért arra is, hogy a súlyos szerződésszegés miatt a konzorcium tagjait három évre kizárják a közbeszerzési eljárásokból.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt

Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt

A hivatalos előrejelzések szerint történelmi győzelmet aratott a vasárnapi osztrák parlamenti választáson az illegális bevándorlás ellen harcot hirdető radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). Az eddig összeszámolt szavazatokon alapuló adatok szerint a Szabadságpárt korábban még nem szerepelt olyan jól, mint most.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×