eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Miért csökken drasztikusan a házasságkötések száma?

A Központi Statisztikai Hivatal felmérései szerint évente egyre kevesebben kötnek házasságot Magyarországon, ezzel egy időben nő az élettársi kapcsolatok száma. Az okokról az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt Bagdi Emőke klinikai szakpszichológus, tanszékvezető egyetemi tanár.

A felnőtté válás folyamata lelassult, a fiatalok később kezdenek családot alapítani - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Bagdi Emőke arra a kérdésre, hogy mi az oka annak, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint évről évre drasztikusan csökken a házasságkötések száma Magyarországon, egyre többen választják az együttélést.

A klinikai szakpszichológus szerint ez része annak a folyamatnak, amelyben a gazdasági körülmények nem teszik lehetővé, hogy a fészekből kirepülő gyerekek önálló életet tudjanak kezdeni.

Az egyetemi tanár szerint a másik tényező az, hogy - mint fogalmazott - óriáscsecsemővé degradál minket a fogyasztási kultúra, és a "kapj meg mindent most azonnal" elve érvényesül. Ez az azonnali vágykielégítő mohóság a jellemző az emberek gondolkodására, és úgy vélik, hogy a gyerekvállaláshoz autó, lakás és jó körülmény kell, először ezeket meg kell megteremteni - tette hozzá.

Bagdi Emőke szerint ez a tárgyközpontú világ akadályozza pártkapcsolatok működését. Következmények nélküli társadalomban élünk, amelyben a fiatalok úgy gondolják, hogy nem kell elköteleződni - fogalmazott a szakértő.

Hanganyag: Kocsonya Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×