INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Miért csökken drasztikusan a házasságkötések száma?

Infostart / InfoRádió
A Központi Statisztikai Hivatal felmérései szerint évente egyre kevesebben kötnek házasságot Magyarországon, ezzel egy időben nő az élettársi kapcsolatok száma. Az okokról az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt Bagdi Emőke klinikai szakpszichológus, tanszékvezető egyetemi tanár.

A felnőtté válás folyamata lelassult, a fiatalok később kezdenek családot alapítani - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Bagdi Emőke arra a kérdésre, hogy mi az oka annak, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint évről évre drasztikusan csökken a házasságkötések száma Magyarországon, egyre többen választják az együttélést.

A klinikai szakpszichológus szerint ez része annak a folyamatnak, amelyben a gazdasági körülmények nem teszik lehetővé, hogy a fészekből kirepülő gyerekek önálló életet tudjanak kezdeni.

Az egyetemi tanár szerint a másik tényező az, hogy - mint fogalmazott - óriáscsecsemővé degradál minket a fogyasztási kultúra, és a "kapj meg mindent most azonnal" elve érvényesül. Ez az azonnali vágykielégítő mohóság a jellemző az emberek gondolkodására, és úgy vélik, hogy a gyerekvállaláshoz autó, lakás és jó körülmény kell, először ezeket meg kell megteremteni - tette hozzá.

Bagdi Emőke szerint ez a tárgyközpontú világ akadályozza pártkapcsolatok működését. Következmények nélküli társadalomban élünk, amelyben a fiatalok úgy gondolják, hogy nem kell elköteleződni - fogalmazott a szakértő.

Hanganyag: Kocsonya Zoltán


A címlapról ajánljuk