eur:
398.2
usd:
359.93
bux:
74189.72
2024. október 1. kedd Malvin

Antialkoholisták voltak a sarkkutatók?

A várt két láda helyett végül öt láda 100 éves whiskyt és brandyt talált az Antarktiszon egy új-zélandi kutatócsoport. A Whyte and Mackay skót whiskyfőző cég megbízásából kutakodó új-zélandiak a Sir Ernest Shackleton brit sarkkutató 1909-es expedíciója által hátrahagyott üvegeket ásták ki. A skót megbízó mintát akar venni a nemes szeszből, hogy feléleszthesse elveszett receptjét.

Az új-zélandi Antarktiszi Örökségvédelmi Alapítvány (Antarctic Heritage Trust) kutatói a Cape Royds közelében lévő Nimrod kutatóbázis alól ásták ki a már 2006-ban megtalált ládákat. (Akkor a megfelelő felszerelés hiányában még nem tudták felszínre hozni az italt.)

"Legnagyobb megdöbbenésünkre öt ládát találtunk, hármon whisky címke, kettőn brandys volt. A ládák némelyikét és feltehetően több üveget is megrepesztett a jég, azonban valószínűleg ép flaskák is vannak közöttük, hiszen amikor megrázták a rekeszeket, hallhatóan lötyögött a folyadék" - mondta Al Fastier, a kutatócsapat vezetője.

Richard Paterson, a Whyte and Mackay mester-whiskyfőzője "mennyei ajándéknak" nevezte az értékes leletet. "Ha az üvegek tartalmát hitelesítik, majd biztonságosan kivonják és elemzik, elképzelhető, hogy az eredeti recept rekonstruálható lesz ... Ez ajtót nyithat a történelembe, mivel az eredeti összetétel elveszett - bizakodott.

Sir Ernest Shackleton 1907-1909-es expedíciója már szárazföldön tartott a Déli-sarkpont felé, amikor 160 kilométerrel a cél előtt kifogyott a készletekből, és visszafordulni kényszerült. Mivel a téli jégréteg gyors ütemben képződött, késedelem nélkül hajóra kellett szállniuk, hogy hazainduljanak Cape Roydsból, hátrahagyva bizonyos felszereléseket, többek között az italokat is.

Címlapról ajánljuk
Tárik Meszár: a Hezbollah meggyengült, nehéz lesz kilábalnia a szorult helyzetből

Tárik Meszár: a Hezbollah meggyengült, nehéz lesz kilábalnia a szorult helyzetből

A dél-libanoni offenzívával az lehet az izraeli hadsereg célja, hogy a 60 ezer evakuált embert vissza lehessen költöztetni Észak-Izraelbe, illetve a határ menti zónában lévő demarkációs vonalnál felszámolja a Hezbollah katonai infrastruktúráját – mondta az InfoRádióban a Migrációkutató Intézet vezető kutatója. Tárik Meszár hozzátette: a libanoni kormánynak is érdeke, hogy hosszabb távon demilitarizált övezet legyen a libanoni–izraeli határ.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×