eur:
387.68
usd:
357.69
bux:
68097.68
2024. május 17. péntek Paszkál

Megváltozhat a vizsgarendszer a plagizáló diákok miatt

Óva intik a brit iskolásokat a Wikipédia használatától. A szigetország vizsgáztatást felügyelő szervezete szerint a diákoknak érdemes használniuk az internetes tartalmakat a feladatokra való felkészüléshez, de csak azokat, amelyek megbízható forrásból származnak.

Komoly segítséget nyújthat a Google és a Yahoo keresője a vizsgákra készülő és házi feladatokat író diákoknak, a Wikipédia használatát azonban jobb, ha elkerülik - írta a brit vizsgáztatási rendszert felügyelő Ofqual. A szervezet a tanulóknak, a tanároknak és a szülőknek is ellátja jó tanácsokkal az internet használatával kapcsolatban, amire azért van szükség, mert egyre több gyerek egyszerűen csak átemeli a világhálón talált szövegrészeket, majd saját munkájaként adja be ellenőrzésre.

A plagizáló brit diákok könnyen lebukhatnak például azon, hogy amerikai forrásokból másolnak ki bekezdéseket: a tanároknak elég csak az olyan fordulatokra és kifejezéseket megkeresniük a szövegben, amelyeket elsősorban az Egyesült Államokban használnak.

Manapság már annyi tanuló csal, hogy az oktatási kormányzat azt tervezi: átalakítja a GCSE-vizsgarendszert, így a most még otthon elkészítendő beadandókat a gyerekeknek az osztálytermekben, a tanárok felügyelete alatt kellene elkészíteniük.

Az Ofqual kiadványa a diákokat arra figyelmezteti, hogy ha csaláson kapják őket, törölhetik a vizsgáik eredményét, vagy akár el is tilthatják őket az újbóli próbálkozástól, míg a tanároknak további gyakorlati tanácsokat ad a másoktól egyszerű másolással bekerült szövegrészek megtalálásához. A szervezet szerint a tanulók sokszor nem figyelnek oda arra, hogy az átvett szöveg eltérő betűtípussal van szedve vagy más sortávolsággal készült.

A szülőkhöz is van néhány szava az Ofqualnak, amely azt javasolja, hogy az anyukák és apukák, ha lehet, ne segítsenek csemetéjüknek, vagy legalábbis ne adjanak közvetlen tanácsokat nekik.

Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
CIB-vezér: több minden kompenzálja majd a kamatkörnyezet változásának negatív hatását

CIB-vezér: több minden kompenzálja majd a kamatkörnyezet változásának negatív hatását

Beindulhat a magasabb kamatozású lakáshitelek refinanszírozása Magyarországon, de ha a teljes portfóliót nézzük, nem lesz szó jelentős volumenről. A bankok között nagy a verseny, így hiába a felkúszó hosszú oldali hozamok, várhatóan maradhatnak a jelenlegi lakáshitelkamatok, a CIB Banknál pedig több folyamat is segít majd abban, hogy kompenzálják a kedvezőtlenebb kamatkörnyezet hatását – egyebek mellett ezekről a témákról beszélt Simák Pál, a CIB Bank elnök-vezérigazgatóját a Portfolio Checklist csütörtöki adásában. Az interjút a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciára kitelepült stúdiónkban rögzítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×