eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Tinédzser matekzseni nyert felvételt a Cambridge-i Egyetemre

Kutató szeretne lenni, és fő céljának az egyik legnagyobb matematikai rejtély megoldását tűzte ki az a 14 éves brit fiú, aki fiatal kora ellenére bekerült a Cambridge-i Egyetemre. Az ifjú matekzsenit eddig otthon tanította az édesapja.

Arran Fernandeznek a Cambridge-i Egyetemhez tartozó Fitzwilliam College ajánlott fel egy helyet, annak ellenére, hogy a fiatalember még csak 14 éves. Édesapja szerint a fia ezzel a legfiatalabb egyetemi hallgató lesz a patinás angol felsőoktatási intézményben William Pitt óta, aki 1773-ban szintén ebben az életkorban kezdett el tanulni Cambridge-ben.

Arran múlt nyáron tette le azokat a vizsgákat, amelyeket az egyetem megkövetelt tőle, és a tervek szerint idén októberben kezdheti meg tanulmányait.

A tinédzser nem iskolai keretek között, hanem otthon tanult eddig édesapja felügyeletével. Ambíciói kapcsán arról beszélt Arran, hogy kutató matematikus szeretne lenni Cambridge-ben, és egyik fő célja, hogy megoldást találjon a matematika 150 éve fennálló rejtélyére, a Riemann-sejtésre.

Ez egyike a hét "milleniumi" problémának, amelyek megoldásáért a massachusetts-i Cambridge-ben működő nonprofit alapítvány, a Clay Intézet egy-egy millió dollárt ajánlott fel. A hét hipotézist (köztük a Poincaré-sejtést, a Hodge-sejtést vagy a P nem egyenlő NP-problémát) 2000-ben hirdették ki, és ezeket tartják a matematika legnehezebb problémáinak.

A prímszámok lehető legegyenletesebb eloszlását állító sejtést Bernhard Riemann német matematikus - akinek geometriai munkásságára később maga Einstein is épített - 1859-ben vetette fel egy számelméleti írásában, de meghalt, mielőtt bizonyíthatta volna.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×