eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A kínaiak tovább keresik az eltűnt magyar hegymászókat

Újra nekivág a kínai mentőcsapat annak a nyugat-szecsuáni hegynek, amelyen október 22-én tűnt el négy magyar hegymászó - értesült az InfoRádió a "Magyarok a világ nyolcezresein" elnevezésű expedíciósorozat vezetőjétől.

Kollár Lajos azt is elmondta, hogy egy tapasztalt magyar alpinista, Mécs László az egyik hozzátartozóval a helyszínre utazik, hogy segítse a keresést és elérje, hogy felszálljon egy mentőhelikopter.

A hegymászó szerint most már nagyon kevés esély van arra, hogy Csizmadia Péter, Mikolovits Veronika, Pechtol Balázs és Tolnay Katalin életben van. Herczeg Zsolt kérdezte Kollár Lajost.

A magyar főkonzul a helyszínen tájékozódik

A kínai hatóságok mindent megtesznek az eltűnt magyar hegymászók felkutatására, de azt még mindig nem mondták meg, hogy lehetséges-e a helikopteres keresés - mondta az InfoRádiónak Sárközy Péter főkonzul, aki csütörtökön a helyszínre utazott.

A helyszínen tájékozódó magyar diplomata elmondta: mind a tartományi kormányzat külügyi hivatalánál, mind a hegymászók szövetségénél részletes felvilágosítást kapott az elmúlt két hét eseményeiről. Megtudta azt is, hogy a hegymászók kínai összekötőjével rendszeres, napi sms-kapcsolatban állapodott meg a magyar csapat.

Bár október 17-i találkozásuk alkalmával a magyarok közölték, hogy megkapták az összekötő üzeneteit, addig és az után sem válaszoltak azokra. Ezért későbbi hallgatásukból nem lehetett feltétlenül arra következtetni, hogy bajba kerültek.

A megállapodás szerint október 31-én kellett volna visszatérniük, s miután ez nem történt meg, a helyi kormányzat és a hegymászók azonnal intézkedtek.

A kínai hegymászók fényképeket mutattak a magyar főkonzulnak annak a területnek, útvonalnak a környezeti változásairól, amelyen haladva a csúcs meghódítása elvben elképzelhető. A képeken jól láthatók a hatalmas hó- és jégomlások, amelyek a hegyimentők továbbjutását is akadályozták. Sárközy Péternek a kínai sportemberek, mentők elmondták, hogy 4850 méterig jutottak. Állításuk szerint ez az a magasság, ameddig ember - hegymászó - a jelen körülmények között feljuthat.

Sárközy Péternek pénteken lehetősége lesz azoknak a személyes holmiknak a megtekintésére, amelyeket a kínai hegymászók az alaptáborból lehoztak. A főkonzul Csengtuban várja a hozzátartozók képviselőit, köztük egy magyar hegymászót. Velük együtt felkeresik azt a települést, amely a legközelebb van a magyarok által meghódítani kívánt hegyhez.

A kínai szakemberek arról tájékoztatták a magyar diplomatát, hogy jelenleg két hegymászó van a helyszínen. Õk ma is megkísérelték annak a résznek a megközelítését, ahol a magyarok eltűnhettek.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×