eur:
388.86
usd:
361.86
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

A sportautók jót tesznek a férfiak egészségének

Jót tesz a férfiak egészségének, ha menő sportautókat vezethetnek, mivel egy új kutatás bebizonyította: a szuper járgányok növelik a tesztoszteronszintet.

A férfiak szervezete több tesztoszteront termel, ha egy menő sportautó volánja mögött ülhetnek, viszont ha egy régi családi autót kell vezetniük, akkor csökken a hormonszint - állítják kanadai kutatók, akik 39 fiatalt vontak be vizsgálatukba.

A montreali Concordia Egyetem kutatói minden kísérleti alanynak adtak egy több mint 21 millió forintot érő Porsche 911 Carrera Cabriolet-t, amelyet egy órán keresztül vezethettek. Ugyanennyi időre kaptak egy kevésbé menő családi autót is: egy 16 éves Toyota Camryt.

A vezetés után levett nyálminták azt mutatták, hogy amikor a férfiak a Porschéval köröztek a városban, tesztoszteronszintjük jelentősen megemelkedett. A Toyota azonban nem váltott ki hasonló hatást: amikor a családi autó volánja mögött ültek a férfiak, nem változott a hormonszintjük, sőt, némelyeknél még csökkent is.

A kutatók az Organisational Behaviour and Human Decision Processes című szaklapban megjelent tanulmányukban hangsúlyozzák: a tesztoszteron szintje akkor emelkedett a leginkább, amikor a tesztalanyok a sportautót a városban vezethették. Ott ugyanis nagyobb volt az esélye annak, hogy nőkkel találkoznak, akik előtt fel tudtak vágni a kocsival.

A kutatók hangsúlyozták: a tesztoszteronszint akkor is növekedett - igaz kisebb mértékben -, amikor lakott területen kívül vezethették a Porschét.

Szakértők hozzáteszik: az alacsony tesztoszteronszint növeli a szív- és a cukorbetegség, valamint a depresszió kialakulásának a kockázatát. Korábbi kutatások bebizonyították, hogy azoknak az ötven év feletti férfiaknak, akiknek alacsony a tesztoszteronszintjük, 33 százalékkal nagyobb az esélyük az átlagosnál korábbi halálozásra.

Bár minden férfira jellemző, hogy az évek előrehaladtával szervezetük kevesebb férfi nemi hormont termel, a tesztoszteron szintjének változása jelentősen eltér egyénenként.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×