eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán

A tizenévesek rossz magatartásáért nem a szülők okolhatók

A tinédzserek rossz magatartása nem magyarázható azzal, hogy manapság a szülők rosszabbak lennének. A szülők manapság aktívabban vesznek részt gyermekeik nevelésében, mint a húsz évvel ezelőtti szülők - állapították meg brit szakemberek.

A Nuffield Foundation tanulmánya szerint a szülők ma több időt töltenek gyermekeikkel, és jobban figyelnek arra, merre járnak a gyerekek, mint tették azt az 1980-as években.

Az Oxfordi Egyetem szociálpolitika és szociális munka tanszékének kutatói nem találtak bizonyítékot arra, hogy a mostani szülők rosszabbak lennének az évtizedekkel korábbi szülőknél, szerintük a tinédzserek problémás viselkedése sokkal inkább társaik nyomásának vagy az ifjúságkultúra befolyásának "köszönhető".

A tanulmány megállapította, hogy a mostani fiatalok több időt töltenek szüleikkel, a szülők szorosabban ellenőrzik gyermekeiket, a szülők nagy többsége tudni akarja, merre járnak a gyerekeik, és mit csinálnak - sokkal inkább, mint két évtizeddel ezelőtt.

A szakemberek szerint a mostani gyerekek számítanak szüleikre, hosszabb ideig élnek velük, ami viszont feszültebbé teheti a viszonyt.

Az egyszülős és alacsony jövedelmű családokban nagyobb arányban fordult elő a depresszió; a szegény családokban ez a növekedés 50 százalékos - olvasható a kutatást ismertető BBC hírszolgálat honlapján(www.news.bbc.co.uk).

"Úgy tűnik, a szülői magatartás több aspektusa javult, de a szülők egymagukban nem tudnak megoldani mindent" - mondta el Frances Gardner kutató. "A magatartási problémával küszködő brit fiatalok létszámának növekedését valószínűleg családon kívüli hatások, mint például a kortársak vagy a szélesebb kulturális közeg is befolyásolják, amit a kutatásaink során figyelembe kell vennünk" - fűzte hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok előrenyomulnak a Donbaszban, ahol tegnap elfoglaltak egy települést, a kelet-ukrajnai fronton Toreck ostroma zajlik. Az ukránok kurszki területhódítása után Oroszország nem zárja ki, hogy Ukrajna meglepetésszerű támadást fog végrehajtani Rosztov megye vagy Transznisztria ellen. Németország 1,4 milliárd eurós katonai segélycsomagot küld Ukrajnának az év végéig, légvédelmi felszereléseket, harckocsikat, harci drónokat, tarackokat, páncélozott járműveket, radarokat és tüzérségi lövedékeket kapnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×