eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A munkahelyi internetezés még jó hatással is lehet a teljesítményre.

Nemhogy nem megy a teljesítmény rovására, ellenkezőleg, még növeli is azt, ha munka közben az internetre tesz valaki egy kis kirándulást - erre az eredményre jutottak a melbourne-i egyetem kutatói egy 300 személy részvételével végzett vizsgálat alapján.

A felfedezésnek megvan a maga logikája. Minden tanár tudja, hogy egy normális agynak szüksége van némi pihenésre két koncentrálás között, ha ez elmarad, gyorsan elfáradunk. "Egy rövid, könnyed kikapcsolódás, például egy kis szörfölés a világhálón, lehetővé teszi az agy pihentetését, és ez az egész napos koncentrációt növeli" - magyarázta el Brent Coker doktor, az egyetem marketing szakának tanára.

A felmérés szerint a világhálóra elkalandozó dolgozó teljesítménye 9 százalékkal jobb, mint ama társáé, aki egész idő alatt szigorúan a feladatára összpontosít. A vizsgált 300 alkalmazott 70 százalékánál tapasztalták, hogy a munkahelyi számítógépről időnként beléptek az internetre, általában különböző információkat keresve, de sokan közülük játszottak is a hálón vagy a YouTube videomegosztó portál klipjeit nézegették. Ez egyfajta helyettesítője is lehet a szokásos tízórai kávézásnak - magyarázta a melbourne-i egyetem honlapján közzétett vizsgálat eredményét a párizsi L'Express.

A tanulmány megkérdőjelezi a sok vállalatnál elterjedt gyakorlatot, hogy óriási költséggel olyan programokat tesznek fel a hivatali számítógépekre, amelyek akadályozzák az alkalmazottak belépését munkaidőben a népszerű közösségi vagy videomegosztó portálokra.

Igaz, bebizonyosodott az is, hogy az internet túl intenzív használata valóban gátolja az összpontosítást. A megfigyeltek 14 százaléka mutatott már-már függőségi tüneteket, ingerlékenyen reagáltak arra, ha félbeszakították internetes kalandozásukat. Az ő esetükben a termelékenység valóban csökken - így azoknak a cégeknek is hagy érvet a melbourne-i tanulmány, amelyek akadályozzák a háló szabad megközelítését.

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×