eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Hét tipp, hogyan ne tegye tönkre a karrierjét

Hazudozni az önéletrajzban, lopkodni az irodai felszerelést vagy folyton lógni a munkahelyről - nem biztos, hogy jót tesz az ember karrierjének. Vannak azonban ennél kevésbé nyilvánvaló hibák is, melyek egész életünkben hátráltathatnak, ha nem teszünk ellenük valamit.

Végezzen bárki bármilyen jó nevű egyetemen, az életnek, a munkás hétköznapoknak nagy valószínűséggel teljesen tapasztalatlanul indul neki. A zöldfülű státusz azonban nem feltétlenül jelent hátrányt, hiszen ilyenkor remek lehetőség adódik egy új életmód elsajátítására.

A következő hibákat azonban nem szabad elkövetni:

Ne halogasson semmit!

A vizsga közeledtével exponenciálisan nő a tanulási kedv - tartja az egyetemi mondás. Csakhogy az alapos tudás elsajátításához, akár csak az alapos munkához, igenis idő kell. Ha egy prezentációt egy óra alatt csap össze, biztosan ki fog lógni a lóláb, előjön egy buta hiba, mert nem volt ideje leellenőrizni a munkáját. Ha pedig valami váratlan történik - elromlik a számítógép vagy egy partner éppen nincs a helyén, hogy válaszoljon egy létfontosságú kérdésre -, nos... A munkahelyen nem működnek a "kutya megrágta a füzetemet" típusú kifogások. A halogatás rögzült szokás, de lehet változtatni rajta, sőt hosszú távon muszáj is, ha nem szeretne állandóan magyarázkodni a bizonyítvány miatt.

Legyenek reálisak az elvárásai!

Megszerezni mindent és azonnal - semmi sem jellemzi jobban a mai generációt. A türelem teljes hiánya ugyanakkor egy munkahelyen nem veszi ki jól magát. Mindenki begyöpösödött, nem ismerik el a tehetségét? Fél éve van a cégnél vagy és még nem igazgató? Gondolkodjon el alaposan, a cégvezetőknek mennyi idejükbe telt, míg elegendő tapasztalatot gyűjtöttek. Sose rontson be a főnök irodájába azzal, hogy "Most vagy előléptetnek vagy bármi", mert jó eséllyel a "bármi" lesz a válasz, Ön pedig kereshet új munkát. Ez persze nem azt jelenti, hogy törődjön bele a helyzetébe, inkább tanuljon: ne csak a munkáját végezze, de figyelje a céget, hogyan működik, legyenek ötletei. Ha már eleget lerakott az asztalra, előbb-utóbb úgyis megjön a várt előléptetés.

Nézzen a munkája határain túl!

Elsődleges feladat, hogy jól elvégezze a munkáját, de ez a karrierépítéshez kevés. Azért, mert kezdő a cégnél, ne féljen kérdezni vagy éppen ötletet adni: így mindenki látja, hogy nyitott és kezdeményező. Ha már úgy érzi, felkészült, megpróbálhatja reklámozni magát egy kicsit. Persze inkább csak érdeklődjön újabb feladatok, lehetőségek iránt, melyek belepasszolnak az Ön által elképzelt karriertervbe.Kerülje a munkahelyi pletykákat, harcokat!

Az unatkozó munkahelyi dolgozók kedvenc szórakozása a pletyka, Ön azonban kerülje az ilyen jellegű megnyilvánulásokat! Ez persze nem azt jelenti, hogy ki kell maradni a meg nem erősített információkból. Sok hasznos tudást gyűjthet össze az ember kapcsolatokról, vezetői képességekről, alá- és fölérendeltségi viszonyokról. Ha viszont szeretne profitálni mindebből, igyekezzen nem magára vonni mások haragját a nagy szájával, inkább próbáljon jóban lenni mindenkivel, segítsen, ahol tud, hogy nélkülözhetetlennek tűnjön a mindennapokban.

Legyen csapatjátékos!

A legnagyobb veszély, ami a karrierét fenyegeti, ha Önre sütik a bélyeget, hogy nem csapatjátékos. Ugyanakkor az sem jó, ha szürke egérként elveszik a csapatban, így ugyanis az egyéni teljesítménye nem érvényesül. Meg kell tudnia mutatni, hogy az ötletei, tervei a cég egészének boldogulását szolgálják, nem pedig az előmenetelét a cégen belül.

Öltözzön normálisan!

Az ideális világban csak és kizárólag a cél érdekében kifejtett tevékenységünk határozná meg a megítélésünket, ám ez a való világban koránt sincs így. A jó kinézet - néha hamisan - megnyerő képet alkot az emberről, érdemes tehát odafigyelni a részletekre. Vágassa rendszeresen a haját, ne rágja a körmét, és figyeljen oda, hogy mindig jó legyen a lehelete! Öltözzön úgy, ahogy a munkahely megkívánja, ne menjen hivatalos tárgyalásra farmerben, de ne is üljön egész nap nyakkendőben, ha Ön körül mindenki rövidnadrágban lebzsel.

Vigyázzon a kapcsolataira!

A jó kapcsolat többet ér, mint egy jó egyetem - szomorú de igaz. Ha vannak ismerősei, könnyebben talál munkát, sőt a munka során is több forrásból szerezhet információt. És persze több ismerőssel a háta mögött az ember nem marad le egyetlen jó álláslehetőségről sem. Ismerősöket szerezni nem nagy ördöngösség. Keresse meg a közösségi oldalakon a régi iskolatársait, ismerkedjen a konferenciákon, keressen hasonló érdeklődésű fórumokat az interneten! Sosem lehet tudni, mikor fut bele az ember valakibe, aki segíteni tud vagy melyik régi baráttal hozza össze újra a sors munkaügyben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×