eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Tudja, mióta a bolondok napja április 1.?

Sokan tréfálják meg barátaikat, rokonaikat és kollégáikat, de akár még idegeneket is április 1-én. De tudjuk-e vajon, mióta tartják ezt a bolondok napjának?

Az április 1-i tréfálkozás valószínűleg a régi időkig nyúlik vissza, már az ókori rómaiak és kelták csínytevéssel ünnepelték a tavasz beköszöntét, ám a bolondok napjáról először a középkori Európából vannak írásos emlékek.

A csínytevés első nyomai már a római mitológiában megtalálhatóak, különösen Ceresnek, a növények ültetése és az anyai szeretet az istennőjének, valamint lányának, Proserpinának a történetében.

Prosperinát elrabolta Plútó, a halál istene, és arra kényszerítette, hogy vele éljen az alvilágban. A lány hiába szólongatta az édesanyját, Ceres csak a visszhangot hallotta, így nem találhatta meg Prosperinát. A reménytelen küldetés a későbbi évszázadokban is népszerű tréfaforrás volt Európában.

Április 1-je legelterjedtebb eredetteóriája azonban a Gergely-naptár 16. századi bevezetéséhez kapcsolódik. Az addig használt Julianus-naptár szerint ugyanis az érintett héten - március 25. és április 1. között - ünnepelték eleink az újévet - ezt tette át az új időszámítás január 1-re.

Akik "nem vették észre" a változást vagy ragaszkodtak a hagyományokhoz, és a régi naptár szerint tartották az ünnepeket, gyakran lettek tréfák célpontjai a régi újév alkalmából. Franciaországban például a tréfacsinálók halat ragasztottak a hagyománytisztelők hátára, akiket így elneveztek "áprilisi halaknak".

Ez az elmélet azonban nem magyarázza, hogyan terjedt el az április 1-i bolondozás szokása olyan európai országokban is, ahol csak később vezették be a Gergely-naptárt.

Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×