eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Lányt szeretne? Költözzön a trópusokra!

A trópusokon több lány születik, mint a világ többi részén - derült ki egy amerikai kutatásból. Az ok lehet a melegebb hőmérséklet és az is, hogy a trópusokon hosszabbak a nappalok, és elképzelhető, hogy a klíma hatással van a koraszülési arányra és a sperma minőségére is.

A szakértők eddig is tisztában voltak azzal, hogy a lányok és a fiúk aránya az újszülöttek között más és más a Föld különböző részein. Ennek lehet társadalmi oka - például Kínában és Indiában a fiúgyermeket preferálják, és gyakran elvetetik a lánymagzatot -, de a természettel összefüggő magyarázata is.

A lánymagzatok ugyanis életerősebbek és ellenállóbbak, mint a fiúk, amelyek jobban ki vannak téve a szélsőséges környezeti hatásoknak és a stressznek, ami a kismamát éri.

Összefüggés lehet a születési arány és a lakóhely klimatikus környezete között. Például Európában megfigyelték, hogy minél dél felé haladva egyre több fiú születik.

Most Kristen Navara, a Georgia Egyetem kutatója egy átfogó vizsgálat eredményéről számolt be a brit Royal Society szaklapjában: tíz éven keresztül, 202 országban figyelte a születési arányokat, de figyelembe vette a népek és nemzetek közötti társadalmi-gazdasági különbségeket is.

Az elfogadott "világátlag" szerint a születési arány 51,5 százalékos, vagyis 100 újszülött lányra 106 fiú jut. Az egyenlítői országokban azonban jelentősen csökken a fiúk száma - Navara szerint talán azért, mert gyengébb a sperma minősége vagy gyakoribb a koraszülések száma.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×