A Göteborgi Egyetem kutatói összesen 3972 15 éves fiút kérdeztek meg arról, milyen rendszeresen fogyasztanak halat, majd 18 éves korukban megnézték, hogyan teljesítettek az intelligenciateszten. A kamaszok 57 százaléka heti egyszer, 20 százaléka többször, mint egyszer, 23 százaléka pedig kevesebb, mint heti egyszer evett halat.
Az intelligenciateszteken a logikai és verbális teljesítményt, a térbeli és geometriai felfogóképességet, valamint a technikai és mechanikai képességeket mérték. A kutatók azt találták, hogy a halfogyasztás jelentős hatással van a teljesítményre: azok a fiúk, akik heti egyszer ettek valamilyen halételt, átlagosan hat százalékkal teljesítettek jobban, míg azok, akik hetente többször is fogyasztottak halat, több mint tíz százalékkal értek el jobb eredményt.
A svéd kutatók szerint azért is jelentős a vizsgálatuk eredménye, mert a fiatalok intelligenciáját és halfogyasztási szokásait 15 és 18 éves koruk között nézték, vagyis akkor, amikor a tanulmányi eredmények a leginkább hatással vannak a fiatal hátralevő életére.
Az Acta Paediatrica című folyóiratban megjelent tanulmány szerzői szerint korábban már több vizsgálat is bebizonyította a hal jótékony hatását: segíti a csecsemő idegrendszeri fejlődősét, csökkenti a felnőttkori kognitív teljesítmény romlásának kockázatát, és ha a nő a terhesség időszakában fogyasztja, az jó hatással lesz gyereke fejlődésére. Kjell Toren professzor szerint a hal jótékony hatását a benne található telítetlen zsírsavaknak köszönheti.
A vizsgálatból ugyanakkor nem derült ki, hogy a kamaszlányok intelligenciájára is ilyen hasonló hatással van a hal.