eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Okos fiúgyereket akar? Adjon neki halat!

Ha tinédzserkorú fiúgyermekünk legalább heti egyszer halat kap vacsorára, nőni fog az intelligenciája - derült ki egy svéd felmérésből, amely azonban arra nem mutatott rá, hogy a lányokra is hasonló hatással van-e a hal fogyasztása.

A Göteborgi Egyetem kutatói összesen 3972 15 éves fiút kérdeztek meg arról, milyen rendszeresen fogyasztanak halat, majd 18 éves korukban megnézték, hogyan teljesítettek az intelligenciateszten. A kamaszok 57 százaléka heti egyszer, 20 százaléka többször, mint egyszer, 23 százaléka pedig kevesebb, mint heti egyszer evett halat.

Az intelligenciateszteken a logikai és verbális teljesítményt, a térbeli és geometriai felfogóképességet, valamint a technikai és mechanikai képességeket mérték. A kutatók azt találták, hogy a halfogyasztás jelentős hatással van a teljesítményre: azok a fiúk, akik heti egyszer ettek valamilyen halételt, átlagosan hat százalékkal teljesítettek jobban, míg azok, akik hetente többször is fogyasztottak halat, több mint tíz százalékkal értek el jobb eredményt.

A svéd kutatók szerint azért is jelentős a vizsgálatuk eredménye, mert a fiatalok intelligenciáját és halfogyasztási szokásait 15 és 18 éves koruk között nézték, vagyis akkor, amikor a tanulmányi eredmények a leginkább hatással vannak a fiatal hátralevő életére.

Az Acta Paediatrica című folyóiratban megjelent tanulmány szerzői szerint korábban már több vizsgálat is bebizonyította a hal jótékony hatását: segíti a csecsemő idegrendszeri fejlődősét, csökkenti a felnőttkori kognitív teljesítmény romlásának kockázatát, és ha a nő a terhesség időszakában fogyasztja, az jó hatással lesz gyereke fejlődésére. Kjell Toren professzor szerint a hal jótékony hatását a benne található telítetlen zsírsavaknak köszönheti.

A vizsgálatból ugyanakkor nem derült ki, hogy a kamaszlányok intelligenciájára is ilyen hasonló hatással van a hal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×