eur:
389.45
usd:
363.42
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Megdöbbentő, de igaz: minden 50. amerikai gyerek volt már hajléktalan

Minden ötvenedik amerikai gyerek megtapasztalja a hajléktalanságot - derült ki egy családi jóléttel foglalkozó amerikai ügynökség jelentéséből. A kutatók szerint a vizsgált időszakhoz képest ma bizonyosan rosszabb a helyzet a bedőlő hiteleket követő kilakoltatások miatt.

Annak ellenére, hogy az Egyesült Államok a világ vezető gazdasága, másfél millió amerikai gyerek volt hosszabb-rövidebb ideig hajléktalan 2005 és 2006 között. Ezt állítja felmérésében a Hajléktalan Családokkal Foglalkozó Amerikai Központ nevű szervezet.

A helyzet már most elég rossz, de az év végére még rosszabb lesz - mondta a jelentés előszavát író Robert Casey demokrata szenátor. 2006 volt ugyanis a pénzügyiből gazdaságiba átcsapó válság előtti "boldog békeév", amikor még úgy tűnt: az utóbbi évtizedek kapitalista modelljének sikerét nem fenyegeti semmi. Azóta a tömeges elbocsátások és a bedőlt hitelek miatt jóval nagyobb lehet a hajléktalan gyerekek száma az Egyesült Államokban - utalnak rá szakértők.

A tanulmány egyfajta észak-déli szakadékot is sejtet: a gyerekek jövőjére jobban vigyázó államok között ott vannak a hagyományosan jobb módú új-angliai államok, de Hawaii és az Egyesült Államokhoz képest kevésbé szabadpiaci szemléletű Kanadával határos Észak-Dakota is. A hajléktalanság ugyanakkor a déli Texasban, Georgiában, Arkansasban, Új-Mexikóban és Louisianában fenyegeti a gyerekeket.

Szakértők szerint nem csak arról van szó, hogy egyes államok gazdagabbak, mint mások, hanem arról is, hogy vannak-e kidolgozott terveik a gyermek hajléktalanság megelőzésére. Az ötvenből 24 amerikai állam kapott elégtelent a jelentés szerzőitől. Sok, utcára került családot nem informálnak arról, hogy a szülők attól még nem veszítik el gyermekeiket, ha átmeneti menedékhelyekre költöznek.

Rekordszámú hajléktalan

New York államban, novemberben rekordot döntött a hajléktalanszállásokon élő családok száma. A hajléktalan gyerekeket másoknál jobban fenyegeti az éhezés, a krónikus betegségek, az iskolai bukás, és az, hogy kimaradnak a középiskolából. A fiatalkori társadalmi kapcsolatok torzulása miatt felnőttkori lehetőségeik is beszűkülnek másokhoz képest.

Sok amerikai állam egyáltalán nem költ a gyermekkori hajléktalanság megelőzésére, a menhelyeket adományokból és állami pénzekből tartják fenn. A jelentés szerzői szerint azonban még a gazdasági válság ellenére is, tíz éven belül fel lehetne számolni a problémát.

Közben az óceán másik partján, Nagy-Britanniában egyre több lengyel dolgozó válik hajléktalanná, mert elvesztette állását, de nem jogosult szociális segélyre. Egy részük a városokon kívül, sátorokban lakik. A brit hatóságok megkezdték azok hazaszállítását, akik szeretnének visszatérni Lengyelországba, de még jegyre sincs pénzük.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×