eur:
389.54
usd:
364.46
bux:
68219.23
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Évekkel tovább élhet, ha sportol

Svéd kutatók vizsgálatából kiderült: ha csak az ötvenes éveinkben kezdünk el rendszeresen mozogni, azzal is jelentősen hozzájárulhatunk életünk meghosszabbításához - legalábbis a férfiak esetében.

Soha nem késő elkezdeni a rendszeres testmozgást - az Uppsala Egyetem kutatói szerint ez vizsgálatuk legnagyobb tanulsága. A svéd kutatók 2200 férfit vontak be átfogó vizsgálatukba, amely a hetvenes években kezdődött. Az akkor ötvenéves férfiakat három csoportra osztották: az elsőbe azok tartoztak, akik rendszeresen és aktívan mozogtak (legalább heti három órát sportoltak vagy nehéz kerti munkát végeztek), a másodikba azok, akik csak mérsékelten (néhány órát sétáltak vagy bicikliztek), a harmadik csoportba pedig azokat sorolták, akik idejük nagy részét tévénézéssel töltötték.

Amikor elérték a 60. életévüket, a kutatók felkeresték és újra megkérdezték őket, mennyit és milyen rendszerességgel mozognak. A szakértők azt találták, hogy azok, akik 50 éves korukban az első csoportba tartoztak, 2,3 évvel éltek tovább azoknál, akik semmit nem mozogtak, illetve 1,1 évvel azoknál, akik csak mérsékelt testmozgást végeztek.

Érdekes módon a vizsgálatból az is kiderült, hogy a testmozgás legnagyobb hatása azokra volt, akik a nulláról vagy a mérsékeltről növelték nagyon aktívra életmódjukat 50 és 60 éves koruk között.

Karl Michaelsson, a kutatás vezetője elmondta: a vizsgálat kulcsfontosságú abban, hogy a férfiakat mozgásra késztessék, ugyanakkor további kutatást igényel, hogy a nőkre is hasonló hatással van-e a középkori aktív életmód fokozása. A szakértő hozzátette: a mozgás mértékének növelése akkora hatással lehet az élettartamra, mint a cigarettáról való leszokás.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×