eur:
388.83
usd:
361.99
bux:
0
2024. május 8. szerda Mihály

A nők szegényebbek, a férfiak gazdagabbak lesznek a válás után

A nőknél nagy a kockázata, hogy válás után elszegényednek, míg a férfiak gyakran anyagilag sokkal jobban járnak a házasság felbontásával - derül ki egy brit vizsgálatból.

Általános közvélekedés, hogy a férfiakat kifosztják a válás után, míg a nők gazdagabbak lesznek, és vígan megélnek a házasság felbontása után járó bevételekből. Stephen Jenkins, a brit Társadalmi és Gazdasági Kutatóintézet igazgatója 14 brit, valamint öt, 1991 és 2004 közötti európai vizsgálat adatait átvizsgálva azonban arra a megállapításra jutott, hogy a férfiak jövedelme a válás után azonnal és folyamatosan nő, a nőké viszont csökken.

"Szembetűnők a nemek közti különbségek" - kommentálta az eredményt a professzor, aki szerint a férfiak jövedelme a válás után akár 25 százalékkal is növekedhet, a nőké azonban ötödére csökkenhet, még akkor is, ha nincs gyerek.

A professzor szerint a válás olyan pozitív hatással lehet a férfi anyagi helyzetére, hogy a házasság felbontása akár még a szegénységből is kiemelheti, a nőket azonban éppen szegénységbe taszíthatja. Kutatása szerint a nők 27 százaléka került ebbe a társadalmi helyzetbe a válás után.

Még a volt férj által fizetett gyerektartás sem javít az elvált nők helyzetén - állítja Jenkins, aki szerint az anyák mindössze 31 százaléka kap pénzt az apától. A szakértő hozzáteszi: a válás utáni jövedelmek változása közötti különbségek kisebbek, ha mindkét fél dolgozott a házasság felbontása előtt, és utána is van munkahelye.

A férfit akkor érintheti érzékenyen a válás, ha van gyereke az előző házasságából és az új párkapcsolatából is. A professzor szerint úgy lehetne kiegyenlíteni az anyagi különbségeket, ha nagyobb lenne az egyenlőség a nők és a férfiak között a családban és a munkahelyen.

Brit szakértők egyetértve a professzor megállapításaival azt állítják, hogy a családok túlnyomó többsége még ma is úgy működik, hogy az anya otthon neveli a gyereket, az apa pedig dolgozik. Amikor válásra kerül a sor, a szerepeket nehéz megváltoztatni: a férfinak továbbra is folyamatosan van bevétele, míg a nő még otthon van, vagy részmunkaidős állást vállal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×