Ha el akarjuk kerülni a fertőzéseket, naponta többször együnk gyümölcsöt, salátákat; igyunk folyadékot, de ne szénsavas üdítőket, hanem gyógyteákat és zöldteát - ezeknek ugyanis magas az antioxidáns-tartalma, és ezáltal javítják az immunrendszer aktivitását. De frissen préselt leveket, higított gyümölcsleveket vagy szénsavmentes ásványvizet is ihatunk - mondta el az InfoRádiónak Balaicza Erika belgyógyász-természetgyógyász.
Felhívta a figyelmet arra is: láz vagy komolyabb betegségek fellépésekor a szervezet az energiáit a küzdelemre fordítaná, és nem nehéz ételek emésztésére. Ezért nem hús-, hanem zöldséglevest kell enni, gyümölcsök, főzelékek mellett. Inkább a könnyebben emészthető, friss ételeket részesítsük előnyben, és kevesebb húst együnk.
A belgyógyász elmondta: a fűszeres ételek is jól jöhetnek, mivel javítják a nyálkahártya működését. A mérsékelten csípős ételek az energiafelhasználást javíthatják, ráadásul antibiotikumokként is használhatjuk őket. Balaicza Erika hozzátette: a koplalás csökkentheti a testhőmérsékletet, mivel nem viszünk be hőmérsékletemelő anyagokat, és így nem másra használja a szervezet az öngyógyításra fordítható energiákat.
Kiemelte: sok betegség kialakulásának esélyét csökkentjük, ha helyesen táplálkozunk. Persze ha valaki dohányzik, nem alszik, éjt nappallá téve számítógép előtt ül, stresszben él, akkor a megfelelő táplálkozás sem garantálja az egészséget.
Hanganyag: Torda Júlia