eur:
389.32
usd:
362.68
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Húsz tipp, hogyan teheti egészségesebbé az életét

Kevés só, sok saláta, mozgás, rost- és vitamindús táplálkozás. Mindezt mindenki tudja a hatékony fogyókúrák kapcsán, a megfelelő életvitel betartása azonban már nehezebb feladat. Összeállításunkban ehhez adunk tanácsokat.

Apró lépésekkel változtasson az életvitelén!

Sokan ott buknak el, hogy január 1-jén drasztikus változtatást akarnak véghez vinni az életükben. Ez a legtöbb embernek nem sikerül, épp ezért tanácsos az életmódváltást fokozatosan megtenni. Ha például elhatározza, hogy több gyümölcsöt és zöldséget eszik, akkor az első héten egyen meg napi egyet, a második héten a napi adagot növelje kettőre, és így tovább. Előbb utóbb ott fog tartani, hogy épp elegendő egészséges ételt eszik, és minden nem okoz nehézségeket. Ugyanezt megteheti a folyadékbevitellel, vagy az elfogyasztott kalória csökkentésével.

Vigyázzon a bőrére is!

Az egészséges étrend általában a bőrünknek is hasznos. Emellett azonban érdemes külön odafigyelni a bőrünk állapotára, és óvni például a nap káros hatásaitól - akár egy napernyővel is -, és rendszeresen hidratálni. Kevesen tudják, de az A-vitamin nemcsak a szemnek tesz jót, hanem a bőrnek is.

Ne szakadjon el a valóságtól!

Az újévi fogadalmakkal az a legnagyobb gond, hogy az emberek nem az egész életvitelüket veszik alapul, pusztán egyetlen problémára koncentrálnak. Nem ismerik fel például azt, hogy ha hirtelen akarnak megszabadulni nagyobb súlytól, akkor az kihat a teljesítőképességükre és a hangulatukra egyaránt, sok mindenre kevesebb idejük marad, és a pénztárcájukon is észreveszik a változást. Épp ezért néha érdemes a célokból lefaragni, azaz olyan elhatározásokat tenni, amelyet képesek vagyunk úgy betartani, hogy közben kevesebbet ártunk magunknak, mint használunk.

Mindössze napi 100 kalória mínusz évente több mint 4 kilót jelent

Nézze át az étrendjét, és próbálja megtalálni benne azokat a feleslegesen elfogyasztott ételeket, amelyekről képes lemondani. Még csak nem is kell túlzásba vinni a kiiktatott ételek mennyiségét: ha mindössze napi 100 kilokalóriáról mond le, az éves szinten majdnem 4,5 kilogrammnyi súlycsökkenést eredményezhet. Ennyit már akkor is elérhet, ha például a sült krumplit nem majonézzel, hanem ketchuppal eszi vagy ha a kávéjából elhagyja a zsírban gazdag tejet.

Rendszeresen egyen!

Minden 3,5-4 órában enni kell valamit. Mindez azért fontos, mert az anyagcsere akkor optimális, ha a szervezet sűrűbben, de kisebb mennyiségű ételeket dolgoz fel. Az étel lehet akár egy könnyű joghurt, egy kevés sajt vagy egy alma is, lényeg, hogy rendszeresen együnk, ezzel szinten tarthatjuk a vércukorszintünket. Ha ez az étkezés elmaradása miatt lecsökkenne, a következő alkalommal elfogyasztott ételből sokkal többet épít be a szervezet, így valójában többet ártunk magunknak, mint segítünk.

Fedezzen fel új ételeket!

Elképzelhető, hogy a legoptimálisabb tápanyag-összetétele azoknak az ételeknek van, amelyekről még sosem hallott. Ilyen például a quinoa, egy dél-amerikai gabonaféle, amely dús fehérjeforrás, rostban gazdag, van benne B- és E-vitamin, magnézium, foszfor, kalcium és vas is, emellett könnyen emészthető.

Élvezze a mozgást!

Manapság szinte minden sportágban beszerezhetők olyan kellékek, amelyek élvezetesebbé tehetik a mozgást. A konditermek például tele vannak drága újdonságokkal, amelyek egy részére valószínűleg semmi szükség, a szép, tiszta környezet ugyanakkor kedvet csinálhat a sportoláshoz. Érdemes sokféle tornát kipróbálni, és eldönteni, melyiket csinálnánk a legszívesebben, aztán nem kell mást tenni, mint rendszeresen eljárni az órákra.Fektessen be az otthoni tornába!

Érdemes akár az otthoni tornába is beruházni, egy saját szobabicikli vagy futópad is rendszeres mozgásra ösztönözhet. Ha ugyanis minden nap elmegyünk a szobabiciklink mellett, valószínűleg két-három naponta rá is szánjuk magunkat arra, hogy ráüljünk és használjuk.

Ne csináljon forradalmat!

Ahogy azt már az előzőekben is leírtuk, a drasztikus változtatások általában nem vezetnek eredményre. Érdemesebb inkább szándékokat megfogalmazni magunknak, mint drasztikus elhatározásokat, az irányok ugyanis könnyebben tarthatók, mint a konkrét célok.

Fontos a víz

Az enyhe, de folyamatos dehidratáltság már ronthat az anyagcserén. A szervezet ilyenkor gyakrabban érez éhséget, de a kevés vízbevitel hatással van a mentális és a fizikai képességeinkre is. Nem árt szem előtt tartani, hogy a testünk jelentős részét víz alkotja, amelyet folyamatosan pótolni kell. A felnőttek napi vízigénye nagyjából 2,5 liter, aki egészségesen akar élni, annak nem szabad ez alá mennie.

Amit mindig is ki akart próbálni

Ha rendszeres sportolásba kezdene, egy olyan sportággal érdemes próbálkozni, amelyeket mindig is ki akart próbálni, ezt ugyanis minden bizonnyal nagyobb lelkesedéssel űzi majd, mint a már eddig is unalmasnak tartott dolgokat.

Alvás, alvás, alvás!

A modern, rohanó világban az emberek észre sem veszik, hogy mennyi alvásról mondanak le. Mindez sok problémát okoz, az alváshiány növeli a stresszhajlamot, csökkenti a teljesítőképességet, és az egész életet megrövidíti. Ha nem alszik jól, érdemes több mozgást beiktatni az életébe, esetleg relaxálni lefekvéskor.

Növelje az Omega-3 zsírsavak bevitelét!

Érdemes hetente legalább kétszer halat enni, ezzel növeli az omega-3 zsírsavak bevitelét, ezek ugyanis csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A legjobb a szardínia és a lazac. Azok se keseredjenek el, akik nem rajonganak a halért, nekik érdemes lenmagolajat enniük.

Hozza ki a legtöbbet a befektetéseiből!

A tanács az élet minden területén alkalmazható. Ha például elmegy egy aerobikedzésre, rászánja az idejét és a pénzét is, akkor végezze el rendesen az ott bemutatott gyakorlatokat, ne csak ímmel-ámmal. De ugyanez az evésre is vonatkozik. Ha ételre költ, akkor is válassza a pénztárcájának megfelelő lehető legjobbat, és élvezze is annak elfogyasztását!A D-vitamin jótékony hatása

Keveset süt a nap mostanában és ettől rossz hangulata van? Vigyen be a szervezetébe D-vitamint, amely önmagában is jótékonyan hat, ráadásul segíti például a kalcium beépülését is.

Figyeljen a napi rostbevitelre!

A rostoknak számtalan előnyük van, a többi mellett az, hogy segítik a fogyókúrát. Hozzájárulnak a koleszterinszint csökkentéséhez, és a vércukor megfelelő szinten tartásához is. Ne hagyja ki a rostokat, amely a zöldségekben, gyümölcsökben, magvakban van. Még a valódi gyümölcsből készült lekvár is tartalmaz rostokat, így bátran egye ezt is.

Űzze el a negatív gondolatokat!

Az életmódváltás során sokakban fogalmazódik meg a gondolat: én erre nem vagyok képes. Ha azonban az előbbi intelmeket betartja, ez nem fordulhat elő önnel. A lényeg: apró léptek: olyan elhatározásokat fogalmazzon meg, amelyeket képes betartani, még akkor is, ha ezek csak kis javulást hoznak.

Ez nem étel! Ezt ne egye meg!

Magyarországon még kevésbé terjedtek el, a tengerentúlon azonban igen népszerűek az előre készített ételek, amelyek negyedórányi mikrózás után azonnal fogyaszthatók. Csakhogy ezek tápértéke igen alacsony, ellenben sok káros anyagot, például tartósítószert, adalékanyagot, állományjavítót tartalmaznak. Felejtse el az előre készített ételeket, jobban jár, ha az ennivalóját magának főzi meg. A tevékenység még egy jó program is lehet, ha nem egyedül csinálja.

Egyen sok salátát!

Ha rendszeresen eszik salátát, azzal a vitamin- és a rostbevitelét is könnyen megoldhatja. Ráadásul, ha öntetként olívaolajat vagy ecetet használ, azzal is sokat segít magán.

Figyeljen a sóbevitelre!

A szakemberek szerint a felnőtt emberek napi sószükséglete 3 gramm. A legtöbb ember ezt túllépi, ezzel pedig sokat árt saját magának. A só növeli a többi mellett a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, épp ezért érdemes odafigyelni arra, hogy ne lépjük túl az egészséges szintet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×