eur:
389.07
usd:
360.67
bux:
67973.97
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A hideg jól jön a villányi szürethez

Örülnek a hidegnek a villányi Vylyan Pincészetnél, hiszen 2004 után így a 2008-as évjáratból is lesz jégboruk. A fagyos szüret január 10-én hajnalban kezdődik a villányi Pillangó dűlőben.

Jégborhoz való szőlő szüretelésére készül a Vylyan Pincészet. Január 10-én, szombat hajnalban mínusz 10 fok alatti hőmérséklet várható, így leszedik a tavaly erre a célra a Pillangó dűlőben tőkéin hagyott szőlőt.

A magyar bortörvény előírásai szerint a jégbor olyan, meghatározott termőhelyről származó minőségi bor, amelyet túléretten, megfagyottan szüretelt és préselt szőlőbogyók felhasználásával kell készíteni, és minimum 282 g/l cukrot kell tartalmaznia.

Magyarországon nincs nagy hagyománya az ilyen borok készítésének, bár az utóbbi évtizedben néhány borvidéken (Tokaj, Somló, Balaton környéke, Alföld, Sopron, Mór) palackoztak jégbort. A Vylyannál is volt már jégbor (2004, Cabernet franc).


A hazai "jeges" borvidékek sorába így a legdélibb és amúgy (nyáron) a legmelegebb magyarországi bortermőhely már korábban feliratkozott. Ausztria, Németország, és az újvilági termőhelyek közül Kanada pincészeteiben szinte minden évjáratban sok készül ebből a különlegességből.


A jégborok készítéséhez sok tényező együttese szükséges. A tőkéken hagyott szőlőnek egészségesnek kell lennie, a szőlőszemek töppedése is fontos. Jókor kell érkeznie az első fagynak is, amely legyen legalább mínusz 7 fokos.

A fagy hatására a szemekben lévő víz kiszorul, s a szőlő értékes, zamatos beltartalma koncentráltan megmarad. Ekkor kell leszüretelni és gyorsan kipréselni. Préseléskor a fagyott szemekből csak lassan folydogál a must, ami rendkívül illatos és gyümölcsös, nektár szerű nedű. Ha az időzítés nem megfelelő, akkor kárba vész az alapanyag.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×