eur:
388.87
usd:
360.46
bux:
68076.06
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Létezik a csodaszer, amelytől tovább élünk

Létezik egy csodaszer, amely csillapítja a fájdalmat, csökkenti a szívinfarktus veszélyét, mérsékli a vér alvadását és növeli a várható élettartamot. A készítmény neve bor, ajánlott beviteli mennyisége pedig napi egy-két pohárnyi. Dr. Rosivall László nefrológus professzor nemzetközi kutatásokra hivatkozva nyilatkozott a bor jótékony élettani hatásairól az InfoRádiónak.

Már Hippokratész ókori görög orvos is leírta, hogy a bor fájdalomcsillapító, vizelethajtó, hatékony a hasmenés ellen, sőt még a sebgyógyítást is elősegíti - mondta az InfoRádiónak nyilatkozó nefrológus professzor, az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia tagja, aki szerint is egy-két pohár bor kifejezetten egészséges: javítja az élettartamot és elősegíti a trombózis elleni védekezést, csökkenti a vér zsírtartalmát és alvadékonyságát.

Rosivall László hangsúlyozta: különösen a vörösbor egészséges, mert a vörös szőlő héjában található kémiai anyag, a rezveratrol növeli a várható élettartamot. A vörösborban sokkal több a polifenol nevű anyag is, amely védi a szívet. Kiemelte, hogy már több nemzetközi kutatás is kimutatta: a bor a várható élettartam hosszabbítása szempontjából mintegy 30 százalékkal hatékonyabb, mint például a sör.

Több betegség is van, amelyre hatásos lehet a bor. A szívinfarktuson átesett betegeknél például kimutatták, hogy a napi egy pohár vörösbor 30 százalékkal csökkenti a második szívinfarktus kialakulásának kockázatát, és csökkenti öregkorban a központi idegrendszer működésének romlását is.

A bor csökkentheti a kiadásainkat is. A professzor példaként hozott fel egy néhány évvel ezelőtti amerikai kutatást: ötezer, 65 év feletti embernek adtak napi egy-két deci bort, amelynek következtében jelentősen visszaesett egészségügyi kiadásuk.

Hanganyag: Sánta András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×