eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Érelmeszesedést okoz a kevés alvás

Aki éjszakánként keveset alszik, annak gyakoribb a koszorúereiben az elmeszesedés. A jó álmú felnőttek számára biztató vizsgálat eredményeit az egyik legfontosabb orvosi folyóirat, az Amerikai Orvosszövetség hetilapja, a JAMA közölte.

A szívinfarktus, a hirtelen szívhalál hátterében legtöbbször kimutatható koszorúér-szűkület kockázati tényezőiről mindenkit sokat tud. Gyakran ismertetik a "rossz" koleszterin emelkedett vérszintjének, a dohányzásnak, a magas vérnyomásnak, a cukorbetegségnek és az elhízásnak a veszélyeit. Most a koszorúér-betegség újabb rizikófaktorát ismerhettük meg: a kevés alvást.

Ez a kockázati tényező eddig is létezett, de a tudományos kutatás az utóbbi években két, olyan vizsgáló eszköz kidolgozásával gazdagodott, melyek lehetővé tették ennek a területnek a jobb megismerését. Az egyik módszer az aktigráfia, a másik pedig a komputeres tomográf, a CT technika.

A CT eljárás láthatóvá teszi a koszorúerekben lerakódó meszet. A mészlerakódások a koszorúereket merevebbé teszik és ez párhuzamosan halad az oxigénhiányos szívbetegség kifejlődésével. A tanulmány kezdetén ilyen meszes területeket a vizsgált személyek egyikének ereiben sem lehetett kimutatni, öt év múlva már a csoport tagjainak 12,3 százalékában megjelentek.

Csaknem ötszáz, 35-47 éves, önként jelentkezőt vizsgáltak. A hat éjszakán át ismételt alvásmérés a tanulmány kezdetén, majd három-négy év múlva történt. A koszorúerek elmeszesedése annál gyakrabban következett BE, minél rövidebb ideig aludt a vizsgált személy. Az életkort, nemet, dohányzási szokásokat is figyelembe véve azt találták, hogy a jó alvóknak a koszorúér rendszerében legfeljebb fele olyan gyakori volt a mészlerakódás, mint a keveset alvók ereiben.

Diane Lauderdale, a vizsgálat vezetője hangsúlyozta, hogy ezeket az első eredményeket további vizsgálatoknak kell megerősíteni és egyelőre nem lehet megmondani, hogy a rövid alvásidő és a koszorúér-elmeszesedés között oki összefüggés volna.

Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×