eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A lelkiismeretesség a hosszú élet titka

Az ambiciózus, rendezett és lelkiismeretes emberek hosszabb ideig élnek, mint azok, akik lobbanékonyak és kockáztatnak - derült ki egy amerikai vizsgálatból.

Bár sokan unalmas embereknek tartják azokat, akiknek nagy az önkontrolljuk, egy amerikai kutatásból kiderült, hogy ők jóval egészségesebb életet élnek, mint azok, akik sokat kockáztatnak.

A Kaliforniai Egyetem munkatársai húsz olyan kutatás eredményeit fésülték át, amelyek a lelkiismeretesség és a hosszú élet kapcsolatát vizsgálták. A kísérletekben összesen 8900-an vetten részt az Egyesült Államokból, Kanadásból, Japánból, Németországból, Norvégiából és Svédországból.

Az egyetem szakemberei szerint a pszichológiai jellemvonások is épp olyan fontosak lehetnek az egészség előrejelzésében, mint az egészségügyi vagy a szociális faktor.

"Nemcsak hogy jobban odafigyelnek egészségükre és kevesebb kockázatot vállalnak, de stabilabb állásuk és házasságuk is van azoknak, akik lelkiismeretesek" - magyarázta Howard Friedman, az egyetem pszichológus professzora, aki szerint a lelkiismeretes emberek akár négy évnél is tovább élhetnek, mert kevesebbet dohányoznak és isznak, valamint stabilabb és kevésbé stresszes életet élnek.

A professzor és asszisztense, Margaret Kern hozzátette: az önkontroll mellett a rendezettség és a szorgalom járul hozzá leginkább a hosszú élethez, de fontos még az alaposság, a megbízhatóság, a megfontoltság és a kötelességtudat is.

"Az emberek általában lelkiismeretesebbek lesznek, ha stabil állásuk lesz vagy jó a házasságuk" - tette hozzá az asszisztens, aki azonban hangsúlyozta: nem lehet rövid idő alatt lelkiismeretessé válni, azt csak hosszabb folyamat eredményeként lehet elérni.

Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×