eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Ortodox szerzetesnek állt a Wall Street brókere

Visszatért hazájába, Bulgáriába és ortodox szerzetesnek állt a Wall Street egyik brókere. Nikanor atya úgy látja, ha valaki többet fogyaszt, mint amennyit keres, akkor az azt jelenti, hogy mások éheznek. Nikanor testvér azonban a kolostorban is kamatoztatta tudását: segített összegyűjteni a felújítás költségét.

Ortodox szerzetesé vált a Wall Street egykori brókere. Hriszto Miskov a Nasdaq részvénykereskedés brókereként csinált sikeres karriert New Yorkban, mígnem úgy döntött, otthagyja az egész kócerájt, és visszatér szülőhazájába, Bulgáriába.

A személyre szabott öltönyöket és drága cipőket reverendára és szandálra cserélő Nikanor testvér szerint el fog olvadni a globális pénzügyi rendszer, és a Wall Street megérdemelte a pofont, amelyet az egyre mélyülő hitelválsággal kapott.

"Talán felelősebben fognak gondolkodni azok, akik többet fogyasztanak, mint amennyit megérdemelnek, miután most a hitelválság miatt igen fáj a fejük" - jegyezte meg az újdonsült bazilita szerzetes.

Nikanor atya nem sok szimpátiát mutat a bankárok és brókerek iránt, akik a fölhalmozott fölöslegtől függenek. Úgy látja, a bankok és befektetési cégek összeomlása szükségszerű volt, és az a mohóságuk következménye.

"Sokan nem fogják föl, hogy nem dolgoztak meg az ételért, amelyet megesznek, és amely nem az övék" - mondja a 32 éves férfi, aki Bulgária vezető brókerügynökségének, a Karollnak dolgozott. - De az, hogy valaki többet eszik, mint amennyit keres, azt jelenti, hogy mások éheznek."

"A brókerek nem tesznek semmit a világért"

Munkatársai igencsak megdöbbentek, amikor Miskov elhatározásáról értesültek. Õ ugyanakkor úgy véli, hogy a lelki egészség fontosabb, mint a testi jólét, és ezt szerzetesként tudja elérni.

"Bárki lehet jó bróker, de ezzel nem sokat teszünk a világért - gondolja az ex-bróker. - Mindig a világban, az anyagiakban keressük a boldogságot, és ezért folyamatosan elégedetlenek vagyunk, haragszunk magunkra és a világra."

A korábban a pénzpiacokat tejeltető Miskov most hajnalban kel, hogy ellássa a bivalyokat a 12. században épült Csurnogorszki-apátságban, harminc kilométerre Szófiától.

Persze Nikanor atya nem fordított teljesen hátat múltjának. Amikor öt éve szerzetesnek állt, az alapvető szükségleteket szolgáló javakon kívül csak egy mobiltelefonja volt. Azt viszont arra használta, hogy rengeteg pénzt gyűjtött össze volt kollégáitól és a bolgár felső tízezertől, hogy felújítsák a düledező kolostort, ahol a kommunista diktatúra alatt munkatáborként működött.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×