eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Hosszabb allergiaszezon, dühös méhek - hogyan hat az életünkre a globális felmelegedés?

A globális felmelegedés nem csupán politikai és gazdasági kérdés, hanem egészségügyi is, hiszen az emelkedő hőmérséklet hatással van a fizikai jólétünkre is. A globális felmelegedés egy sor betegség elterjedését hozza majd magával.

A kutatók világszerte már most érzékelik a globális felmelegedés egészségügyi hatásait, és modelleket is felállítottak annak előrevetítésére, hogy a folyamat hova vezethet.

1. Több tüsszögés

Az allergiás tünetek nem csupán erősödni fognak, da a szezon is hosszabb lesz, mivel kevesebb lesz a fagy és korábban kezdődik majd a növények virágzása. A gomba spórák a szabadban és a nedves pincékben is tenyészni fognak, irritálva sokak torkát.

2. Algásodás

A cianobaktériumok - más néven kék algák - elterjednek majd mindenféle vízben, a vízvezetéktől kezdve a patakokon keresztül a tavakig. A kék alga emésztési, idegrendszeri, máj- és bőrgyógyászati betegségeket okozhat.

3. Fájdalmas vesekő

A magasabb hőmérséklet és a test gyakoribb kiszáradás miatt a vesekő, amelynek ki kell ürülnie a szervezetből a húgyvezetéken keresztül, az eddiginél 2,2 milliónál több embernél jelentkezik majd csak az Egyesült Államokban 2050-re - a kutatók becslése szerint.

4. Egzotikus fertőző betegségek

Dengue-láz, malária, agyvelőgyulladás - ezeket a fertőző betegségeket korábban szinte nem is ismerték Európában és az Egyesült Államokban. A moszkitók és a meleg vizekben tenyésző planktonok kulcsszerepet játszhatnak ezeknek a betegségeknek a terjedésében.

5. Veszélyesebbé válik a mérges szömörce

A jelek szerint a mérges szömörce csípése erősebbé válik a szén-dioxid szintjének növekedésével - figyelmeztetnek kutatók. Az embereknek körülbelül az 50-70 százaléka érzékeny az urushiol tartalmú növényi olajra, amelyet a mérges szömörce is tartalmaz, s amely a bőrbe könnyen felszívódik. A tünetek a növénnyel való érintkezés után 8-48 órával jelentkeznek, erős viszketés, piros kiütés, többszörös hólyagok formájában.

6. Gyakrabban támadnak emberre a méhek

Alaszkában a felmelegedés hatására már most hatszor annyi súlyos méhcsípést jelentettek, mint korábban; a méhek és a darazsak olyan helyeken is tömegesen rajzanak, ahol korábban soha nem fordultak elő. Alaszka példája előjel lehet, ez ugyanis az Egyesült Államoknak az a része, ahol leginkább érzékelhető a hőmérséklet változása.

7. Kevesebb lesz a gyümölcs

A Seattle-től keletre fekvő Yakima völgyében, ahol 15 ezer négyzetkilométeren termelnek gabonát, a termésmennyiség akár a negyedére csökkenhet a következő évtizedekben. Mivel melegebb lesz, kevesebb lesz a hó a környező hegyekben, így nem lesz elég víz sem az öntözésre, ezért drágább lehet a termelés, és kevesebb lesz a gyümölcs.

8. Gyakoribb lesz a nyári nátha

Kevesebb hideg északi levegő érkezik a szárazföld középső részére, emiatt az ózonszennyeződés a földfelszín közelébe nyomódik le - figyelmeztetnek a Harvard Egyetem kutatói. A lehetséges következmény: tüdőirritáció - különösen a légzőszervi betegségben szenvedőknél.

9. Jelentősen megnő a forróság halálos áldozatainak a száma

A nagyon kicsi gyerekek és a nagyon idősek életét már manapság is egyre jobban veszélyeztetik a nyári hőhullámok, ám a forró, párás napok száma várhatóan több lesz - figyelmeztet az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC). Kaliforniában például a duplájára nőhet a hőhullámok halálos áldozatainak a száma 2100-ra.

10. Erősebbek lesznek a viharok

A tenger felett képződő, a szárazföldre lecsapó hurrikánok, tájfunok gyakoribbak lesznek világszerte. 2050-re a becslések szerint 30 centiméterrel emelkedik majd a tengerek szintje, ami egyúttal azt is jelenti, hogy 36-58 százalékkal nagyobb pusztítást végeznek majd az áradások, mint manapság.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×