eur:
389.58
usd:
362.76
bux:
68012.06
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A kolbász ízére hasonlít a kutyák depressziójára kifejlesztett gyógyszer

Egyre több kutya szenved napjainkban a depressziótól - de már létezik ellenszer, egy kerek, fehér tabletta formájában. Működési elve ugyanaz, mint az emberre kifejlesztett Prozac nevű szeré. Egy eltérés akad csupán: a kutyáké kolbászízű. Az Egyesült Államokban az állati kedélyjavító gyógyszerek forgalma elérte az évi egymilliárd dollárt.

Félelmek, magány - az állatvilág intelligensebb része előtt az emberi psziché árnyoldalai egyáltalán nem ismeretlenek, írja a német Die Welt. Elsősorban a kutyák kapnak egyre több depresszióellenes szert.

A The Economist című gazdasági lap becslései szerint az Egyesült Államok állati kedélyjavító gyógyszereinek forgalma elérte az évi egymilliárd dollárt.

"Egyre több a magatartási problémákkal küszködő kutyák száma. Nagyjából tizenöt százalékuknak szeparációs félelmeik vannak" - mondta Steve Connel, az Eli Lilly gyógyszergyár állatorvosa a Herald Tribune-nek. A cég tavasszal dobta piacra a híres Prozac nevű kedélyjavító állatváltozatát, a Reconcile-t. Hatására az egyébként gazdájuk távollétében a lakást csatatérré változtató, szeparációs félelmekkel küzdő ebek jó nagyot szundítanak a szőnyegükön.

Az ember és a többi emlősállat idegrendszere hasonló elven működik. A Prozac hatóanyaga, a fluoxetin elsősorban a szerotonin nevű hírvivőanyag szerepét erősíti meg az idegsejtek kapcsolódásainál. Az emberre kedélyjavító és antidepresszáns hatást gyakorol, míg a kutya megnyugszik tőle.

És mi lesz a neveléssel? "Kiképzéssel is kezelhető a probléma" - így Connel - "de egy magatartástréning a Reconcile-lel együtt gyorsabban hat és eredményesebb.

A szer hatékonyságát igazolja egy friss tanulmány is, amelyben 242 amerikai és brit kutyát vizsgáltak. A Reconcile-lel kezelt ebek hetvenkét százaléka szabadult meg nyolc hét alatt a félelmeitől, míg a placebócsoportnak csak ötven százaléka.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×