Egyesek szerint a kávé a hosszú élet titka, mert jó eséllyel tovább élnek azok a nők, akik naponta négy-öt csészével megisznak belőle, mint azok, akik nem kávéznak. Mások arra figyelmeztetnek, hogy a túl sok kávé csökkenti az esélyt a megtermékenyülésre, és már akár két adag is duplájára növelheti a koraszülés veszélyét.
Most megtudhatja, mi az a tíz dolog, amit mindenképpen tudni kell a kávéról.
1.A koffein halálos lehet
Ahhoz azonban, hogy valaki meghaljon a koffeintől, gyors egymásutánban 80-100 adag kávét kell meginnia, állítják közegészségügyi szakértők. Azt azonban senkinek nem javasoljuk, hogy kipróbálja, mennyit bír el.
2.A kávé jó az egészségre
Egy kutatásból kiderült, hogy az amerikaiak elsősorban a kávéból jutnak hozzá az antioxidánsokhoz. Eddigi tudásunk szerint napi egy-két adag kávé jótékony hatású. Ám ha valaki nem szereti a kávét, akkor sem kell elkeserednie: igyon fekete teát - ez a második leggyakrabban fogyasztott antioxidáns-forrás. A további sorrend: banán, szárazbab és az ocsú.
3.A koffein javíthatja a női libidót
Legalábbis a patkányoknál. A kutatók azonban úgy gondolják, hogy az embereknél ez csak azokra az idősekre igaz, akik nem isznak rendszeresen kávét.
4.A koffein fájdalomcsillapító hatású
A koffein mérsékelt adagban - ez napi két adag kávé elfogyasztását jelenti - megszüntetheti az izomlázat, derült ki egy kisebb kutatásból. A vizsgálatot azonban olyanok bevonásával végezték, akik nem rendszeres kávéfogyasztók.
5. A koffeintől valóban nem lehet aludni
Ezért a szakértők azt javasolják, hogy este 6 óra után nem igyunk kávét.6.A koffeinmentes kávéban is van koffein
Ha valaki 5-10 koffeinmentes kávét iszik meg, akkor ugyanannyi koffein jut a szervezetébe, mint ha egy-két "rendes" kávét fogyasztott volna, derült ki egy kutatásból.
7.A koffein-mentesítéshez vegyi anyagokat használnak
A folyamat során a kávébabot gőzölik, így a koffein így a felszínre kerül, ahonnan metilén-kloriddal mossák le.
8.Nem a koffeintől keserű a kávé
A kávé jellegzetesen keserű ízét inkább az antioxidánsok adják.
9.A kávé minősége a pörköléstől és a főzéstől függ
A pörkölés során a kávébabban található olaj 400 fokon kezd érvényesülni - minél több a babszemben az olaj, annál erősebb lesz az íz. Minél tovább fő a kávé, annál több benne a koffein. A sötétebbre pörkölt kávé koffeintartalma magasabb, a világosénál.
10.A kávét a kecskék "fedezték" fel
Úgy ezer évvel ezelőtt egy afrikai hegységben legeltette a kecskéit egy pásztor. Az állatok vörös kávébogyót legeltek - és egész éjszaka nem hagyták aludni szerencsétlen pásztorukat, aki mesélt a kecskék "felfedezésérő" egy barátnak - a kolostorban pedig attól kezdve akár egész éjszaka imádkozhattak. Lehet hogy nem igaz, de jól hangzik...
Gyanús ingatlanos ügyekre derült fény