eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Tíz dolog, amit nem árt tudni a kávéról

Százmilliók mindennapjai képzelhetetlenek el a kávé nélkül. Az élénkítő ital élvezetétől még az sem téríti el őket, hogy egymásnak ellentmondó információkkal bombázzák őket azzal kapcsolatban, ártalmas vagy egészséges-e a kávé. A livescience.com összefoglalta, mi az, amit okvetlenül tudnunk kell a kávéról.

Egyesek szerint a kávé a hosszú élet titka, mert jó eséllyel tovább élnek azok a nők, akik naponta négy-öt csészével megisznak belőle, mint azok, akik nem kávéznak. Mások arra figyelmeztetnek, hogy a túl sok kávé csökkenti az esélyt a megtermékenyülésre, és már akár két adag is duplájára növelheti a koraszülés veszélyét.

Most megtudhatja, mi az a tíz dolog, amit mindenképpen tudni kell a kávéról.

1.A koffein halálos lehet

Ahhoz azonban, hogy valaki meghaljon a koffeintől, gyors egymásutánban 80-100 adag kávét kell meginnia, állítják közegészségügyi szakértők. Azt azonban senkinek nem javasoljuk, hogy kipróbálja, mennyit bír el.

2.A kávé jó az egészségre

Egy kutatásból kiderült, hogy az amerikaiak elsősorban a kávéból jutnak hozzá az antioxidánsokhoz. Eddigi tudásunk szerint napi egy-két adag kávé jótékony hatású. Ám ha valaki nem szereti a kávét, akkor sem kell elkeserednie: igyon fekete teát - ez a második leggyakrabban fogyasztott antioxidáns-forrás. A további sorrend: banán, szárazbab és az ocsú.

3.A koffein javíthatja a női libidót

Legalábbis a patkányoknál. A kutatók azonban úgy gondolják, hogy az embereknél ez csak azokra az idősekre igaz, akik nem isznak rendszeresen kávét.

4.A koffein fájdalomcsillapító hatású

A koffein mérsékelt adagban - ez napi két adag kávé elfogyasztását jelenti - megszüntetheti az izomlázat, derült ki egy kisebb kutatásból. A vizsgálatot azonban olyanok bevonásával végezték, akik nem rendszeres kávéfogyasztók.

5. A koffeintől valóban nem lehet aludni

Ezért a szakértők azt javasolják, hogy este 6 óra után nem igyunk kávét.6.A koffeinmentes kávéban is van koffein

Ha valaki 5-10 koffeinmentes kávét iszik meg, akkor ugyanannyi koffein jut a szervezetébe, mint ha egy-két "rendes" kávét fogyasztott volna, derült ki egy kutatásból.

7.A koffein-mentesítéshez vegyi anyagokat használnak

A folyamat során a kávébabot gőzölik, így a koffein így a felszínre kerül, ahonnan metilén-kloriddal mossák le.

8.Nem a koffeintől keserű a kávé

A kávé jellegzetesen keserű ízét inkább az antioxidánsok adják.

9.A kávé minősége a pörköléstől és a főzéstől függ

A pörkölés során a kávébabban található olaj 400 fokon kezd érvényesülni - minél több a babszemben az olaj, annál erősebb lesz az íz. Minél tovább fő a kávé, annál több benne a koffein. A sötétebbre pörkölt kávé koffeintartalma magasabb, a világosénál.

10.A kávét a kecskék "fedezték" fel

Úgy ezer évvel ezelőtt egy afrikai hegységben legeltette a kecskéit egy pásztor. Az állatok vörös kávébogyót legeltek - és egész éjszaka nem hagyták aludni szerencsétlen pásztorukat, aki mesélt a kecskék "felfedezésérő" egy barátnak - a kolostorban pedig attól kezdve akár egész éjszaka imádkozhattak. Lehet hogy nem igaz, de jól hangzik...

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×