eur:
389.58
usd:
363.43
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Schwarzenegger kezében a gyilkos zsírok sorsa

Elfogadták Kaliforniában azt a törvényjavaslatot, ami betiltaná az élelmiszerek többségének előállításánál használt és az elhízásért is felelőssé tett tarnszzsírokat. A dokumentumról már csak Arnold Schwarzenegger aláírása hiányzik.

Szakemberek egybehangzó véleménye, hogy a főként a margarinban, a kekszekben és a csipszekben található transzzsírok a dohányzáshoz hasonló mértékű egészségügyi kockázatot jelentenek: eltömíthetik az ereket, rákot, diabéteszt, elhízást és májelégtelenséget okozhatnak.

A kaliforniai törvényhozás már elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely kimondja a transzzsírok betiltását az amerikai ételekben. Az Egyesült Államokban ez lenne a legjelentősebb ilyen törvény, ami arra kényszerítené a kaliforniai éttermeket és pékségeket, hogy 2009. július elsejétől ne használjanak transzzsírokat. Az elfogadott javaslatról már csak az állam kormányzójának, Arnold Schwarzeneggernek az aláírása hiányzik.

A legtöbb étterem azonban ellenzi a törvényt, mert szerintük ez a kormány súlyos beavatkozása lenne, és nem érné el azt a célját, hogy az emberek egészségesebbek legyenek. "Egy ilyen javaslat nem veszi figyelembe a személyes felelősséget, valamint az elhízás és a szívproblémák bonyolult és valódi okait" - olvasható a Kaliforniai Éttermek Szövetségének közleményében.

A transzzsírokat egyébként New York városában már betiltották, így ott a nagy gyorsétterem-láncok menüjéből már eltűnt a sokat kritizált összetevő.

A kaliforniai törvényjavaslatot Tony Mendoza demokrata párti képviselő nyújtotta be, aki korábban tanárként első kézből tapasztalta meg, hogy mekkora problémát jelent az iskolások körében az elhízás.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×