eur:
389.15
usd:
363.69
bux:
68242.11
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Nyolc osztály elég, hogy tengeralattjárót építsen az ember

Saját tengeralattjárót épített az udvarában egy kínai férfi, pedig semmilyen speciális végzettsége nincs; mindössze az általános iskola nyolc osztályát járta ki. Viszont technikai zseni, amit az is bizonyít, hogy 17 szabadalmat jegyeztetett már be.

Tao Hsziang-li főleg fémhordókból és hulladékból, saját kezűleg építette meg 1,6 tonnás tengeralattjáróját. A hordó azért volt tökéletes alapanyag, mert olcsó - mondta a Pekingben élő, vidéki származású munkás.

A hat méter hosszú járműben ugyan csak egyetlen embernek van elég hely, de fel van szerelve nyomásmérővel, figyelőkamerákkal, van benne tévékészülék, oxigénpalack, kívül pedig reflektorok is.

Bár a felszerelés egyszerű, ennyi elegendő még ahhoz is, hogy az utas a víz alatt jól lásson - hangsúlyozta Tao, akinek több mint egy évig tanulmányozta a tengeralattjáró-építést és készült a munkára.

A legnehezebb azonban nem a szükséges tudás, hanem a pénz megszerzése volt. "A tengeralattjáró alkatrészek nagyon drágák, azokat nem engedhettem meg magamnak, ezért igyekeztem mindent olcsó holmival pótolni" - magyarázta.

A tengeralattjáró megépítése így is 640 ezer forintnak megfelelő összegbe került - ez éppen annyi, mint Tao egy éves fizetése.

Már éppen az utolsó simításokat végzi nagy művén, és reméli, hogy a jövő héten ki is próbálhatja a tengeralattjárót, amely szerinte teljesen biztonságos - bár csak tíz méteres mélységbe képes lemerülni.

Bár Tao csak általános iskolát végzett, valóságos technikai zseni, akinek már 17 szabadalma van; feltalált többek között egy fejmasszírozót, egy mosógépet és egy cipőtisztítót is.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×