eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 12. vasárnap Pongrác

Mi lesz velünk, ha kihalnak a pillangók?

Kihalnak a pillangók, ha sürgősen nem teszünk valamit a megmentésük érdekében - figyelmeztetett a világhírű brit természetfilmes, Sir David Attenborough.

Attenborough szerint Nagy-Britanniából eltűnhetnek a pillangók, mert természetes élőhelyeiket felszántják, illetve begyepesítik. A világhírű természetfilmes ezért is azt javasolta, hogy jelöljenek ki 20 olyan területet, ahol a földműveseket és a földbirtokosokat arra biztatják, hogy állítsák vissza a természetes környezetet, ahova a pillangók visszatérhetnek.

A tervnek már meg is vannak az első eredményei Dartmoorban, ahol ismét megjelentek a ritka Marsh Fritillary lepkék.

"Talán hihetetlenül hangzik, de az angol vidékről eltűntek a lepkék; bárki, aki kirándul, megerősítheti, milyen ritkán lehet ma már találkozni velük" - hangsúlyozta Attenborough.

A pillangók száma folyamatosan csökken az 1950-es évek óta, amikor általánosan elterjedtté vált a növényvédő és rovarirtó szerek használata a szigetországban. Márpedig a pillangók nem csupán "szépséges kiegészítői" a tájnak, hanem a természet hírvivői is - figyelmeztetett a megőrzésükre alapított jótékonysági szervezet vezetője, Martin Warren.

Mivel kicsik, a pillangók a legtöbb fajnál hamarabb reagálnak a környezetszennyezésre és klímaváltozásra - magyarázta; így afféle vészjelzőként működnek.

Címlapról ajánljuk
Történelmi mélyponton a cseh sörfogyasztás – fejenként évi 128 liter…

Történelmi mélyponton a cseh sörfogyasztás – fejenként évi 128 liter…

Visszaesett a sörfogyasztás Csehországban. A teljes cseh sörtermelés 2023-ban alig több mint 20 millió hektoliter volt, ami 2,7 százalékos csökkenést jelent az előző évhez képest. Ebből 15,2 millió hektolitert Csehországban fogyasztottak el, a többit exportálták. A visszaesés egyik oka, hogy egyre több cseh iszik alkoholmentes sört vagy söralapú üdítőitalt.

Beügyeskedték Vlagyimir Putyin parádéját az ukrán mellett a lett tévébe is a hackerek

Akaratán kívül sugározta a moszkvai, vörös téri katonai díszszemlét több ukrán és lett tévéadó. Orosz hackerek ugyanis feltörték a médiumok rendszereit május 9-én. Az ukránok sem maradtak adósok.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Vége a négy szűk esztendőnek?

Vége a négy szűk esztendőnek?

Fejenként 10 ezer forint az éttermekben az a lélektani határ, amit a vendégek még hajlandóak kifizetni. Felette azonban már átgondolják, hogy rendeljenek-e még egy desszertet vagy egy kávét. A vendégek megfontolt költekezését jelzi, hogy a szektor teljesítménye csak most érte el a Covid-válság előtti szintet. Kevesebb az étterem, mint a járvány előtt volt, és a dolgozók száma is csökkent a szektorban. Az emberek pedig ritkábban térnek be a vendéglátóhelyekre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×